Hoppa till huvudinnehåll

Fint saldo av Lauri Markkanen i NBA-debuten: ”Härligt att spela”

Lauri Markkanen, oktober 2017.
17 poäng och åtta returer för Lauri Markkanen i premiären. Lauri Markkanen, oktober 2017. Bild: All Over Press Lauri Markkanen

Lauri Markkanen stod för 17 poäng och åtta returer i sin första match i basketens NBA. Tränaren var imponerad, medan 20-åringen själv hittade mycket att förbättra.

Det blev genast finländskt rekord. Hanno Möttölä gjorde som bäst 14 poäng i en match under NBA-karriären – Lauri Markkanen slog genast till med 17.

Med det var nykomlingen näst bästa poängmakare i Chicago Bulls, en bakom Robin Lopez. Bulls, som förväntas höra till seriens svagaste lag, föll borta mot Toronto Raptors med 100–117.

– Inte var det den bästa möjliga debuten då vi förlorade. Men om det fanns nån nervositet är den i alla fall borta nu, säger Markkanen till Yle efter kampen.

– Man kan aldrig vara nöjd, det finns mycket att förbättra. Jag kunde tagit ganska många returer till, missade ett par enkla kast, men nu är debuten över. Och visst var det härligt att spela.

Tidvis frustrerande

Chicago hängde med det förmodade topplaget Toronto under den första perioden. Markkanen satte sina öppningspoäng efter åtta minuters spel och efter den första perioden ledde värdarna med 25–23.

Vid halvtid var försprånget redan uppe i 21 poäng (andra perioden 33–14) och drabbningen i praktiken avgjord. Chicago och Markkanen blev varma i kläderna efter paus men Torontos seger var aldrig hotad.

Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017.
Markkanen fick inte hela tiden den service från lagkamraterna han hade önskat. Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017. Bild: All Over Press Lauri Markkanen

– Det fanns stunder då jag upplevde att jag kunde fått mera bollar, men det är nu sånt spelet är här, säger Markkanen som medger att han stundvis kände sig frustrerad.

– Förstås, jag vill ju avgöra. Om jag upplever att jag är i ett läge att göra poäng själv eller spela fram nån annan (men inte får bollen), så kan det frustrera. Men vi pratar om de här sakerna efteråt och går igenom vad vi kunde gjort bättre.

Tränaren: Oerhört bra

Markkanen spelade näst mest (33 minuter) av bortaspelarna och presterade den högsta poängmängden för en Chicagorookie sedan 2004. Till exempel stannade Michael Jordan i tiderna på 16.

– Jag tycker Lauri var väldigt bra, konstaterade Bullstränaren Fred Hoiberg till den samlade pressen.

– Att göra 17 poäng och ta åtta returer i första matchen på bortaplan i en fientlig omgivning var imponerande. Oerhört bra första match.

Imponerande självförtroende

Under en effektiv minut i den tredje perioden satte Markkanen åtta poäng. Han hade även poänglösa sviter men fortsatte hela tiden försöka.

– Det gillar vi säkert mest i honom, han har ingen rädsla som helst, säger Hoiberg. Han kan missa några skott i rad, men stiger upp och skjuter på nytt med självförtroende.

– Det måste du ha som skytt. Och att ha det som 20-årig ung pojke är ett väldigt lovande tecken. Det är medfött, man kan inte lära ut sånt självförtroende.

Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017.
Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017. Bild: All Over Press Lauri Markkanen

På natten till söndag finländsk tid är det dags för hemmadebut, då storlaget San Antonio Spurs gästar Chicago.

– Jag ser verkligen fram emot den, det blir en härlig tillställning, säger Markkanen. Vi tränar i morgon och bättrar sedan på i hemmapremiären.