Hoppa till huvudinnehåll

Från ruinens brant till ligatröskeln – TPS redo för finrummet igen

Förlusttecken blir det också i år men den akuta ekonomiska krisen är avblåst. TPS-fotbollen har stigit tillbaka upp på fötter – och snart kan man också stiga tillbaka upp till ligan.

TPS har genomgått några mörka år. Efter bronssäsongen 2012 hamnade man in i en förlustspiral och ekonomisk kris, och för bara ett drygt år sedan stod FC TPS på ruinens brant.

Utan en lyckad massfinansiering var hela verksamheten hotad för den åttafaldiga finländska mästarklubben. Föreningen fick in 300 000 euro och räddade en fortsättningen.

Trots den sinande kassan har TPS hört till topplagen i division 1 de senaste tre säsongerna – och nu är man igen nära avancemang.

”TPS hör hemma i ligan”

– Det skulle vara viktigt, det är dit (ligan) vi alla vill. Och har hela tiden velat, säger chefstränaren Mika Laurikainen i Yle Sportens intervju.

Men, fortsätter han, i ärlighetens namn är verksamheten först nu på den nivå ligafotboll kräver.

– Det här är enligt mig den första stora chansen. Det kunde varit ganska tufft om vi stigit till exempel 2015. Eller det hade absolut varit för tufft, då man vet att vi i fjol stod på randen till konkurs.

Mikko Hyyrynen, hösten 2017.
Mika Laurikainen har fått hjälp i ledarstaben av den spelande assisterande tränaren Mikko Hyyrynen. Mikko Hyyrynen, hösten 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Turun Palloseura (fotboll),Mikko Hyyrynen

Liksom Laurikainen har profilanfallaren Mikko Hyyrynen följt med TPS ner från ligatoppen till division 1. Det har varit många om kring framtiden de senaste åren, säger Hyyrynen, men nu börjar frågetecknen så småningom rätas ut.

– Vi är redo om vi visar oss vara värda ligaplatsen. Det skulle vara en jättestor grej, TPS hör hemma i ligan. Förstås måste allting vara i skick för att klara sig där, men det jobbar vi för.

Lättare i ligan än Ettan

FC TPS Oy har gjort en sammanlagd miljonförlust över de fyra senaste åren.

Minus blir det även 2017, men förlusten är enligt styrelseordförande Jouko Peräaho ”tolerabel” och situationen inte längre ”katastrofal”. Några exakta siffror kan han inte ge i detta skede.

– Ekonomin kunde alltid vara bättre, idrott är inte direkt någon toppbusiness, men vi är på väg åt rätt håll. Vi har tagit stora steg framåt, även om det fortfarande finns många utmaningar och mycket att göra, säger Peräaho som tog över ordförandeposten i juni 2016.

TPS träningar hösten 2017.
TPS träningar hösten 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Turun Palloseura (fotboll)

Föreningen har infört bredare anskaffningsmodeller så allting inte ska cirkulera kring matchevenemangen. Förutom nya inkomstkällor har man noggrant gått igenom över utgifterna.

– Det är i och för sig inte utgiftssidan som svikit de senaste åren. Vi har medvetet inte velat köra ner verksamheten även om vi befinner oss i division 1, vi har försökt vara precis lika professionella som i ligan.

Klarar TPS ett avancemang rent ekonomiskt?

– Jag tror vi i själva verket klarar oss bättre i ligan än Ettan. Budgeten växer men på högsta serienivå tror jag intresset och inkomsterna ökar i samma takt.

– Vi vill inte vara ett hisslag utan strävar efter att satsa så vi hålls kvar i serien med en normal prestation, inte bara om allting klaffar.

Mika Laurikainen, hösten 2017.
Tränaren Laurikainen har fått jobba med en stabil stomme, och det långsiktiga och tålmodiga arbetet har burit frukt. Mika Laurikainen, hösten 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Turun Palloseura (fotboll),Mika Laurikainen

Tack vare de tydliga framtidsplanerna valde Mika Laurikainen nyligen att teckna ett nytt kontrakt.

Han tror på projektet.

– Vi kommer inte att vara i toppen av lönelistan, det är helt klart, men TPS kommer att hitta spelare som ser det här som ett steg framåt, som vet att det här är en bra omgivning att utvecklas och att vi ser till att allting blir skött.

– Vi får nog ihop en konkurrenskraftig trupp som tar poäng också i ligan – om vi tar oss dit, konstaterar lotsen.

Kvalbesvikelse ger fördel i seriefinal

Efter en – som Mikko Hyyrynen beskriver det – slarvig start med endast två poäng på de fyra första omgångarna har TPS varit det bästa laget i division 1.

Sedan de två inledande nederlagen i maj har TPS endast åkt på en förlust. En serieförlust på fem månader är ett oerhört imponerande saldo.

– Det gemensamma arbetet är nyckeln. Vi har helt bra individer men utan ett fungerande lagspel kommer inte resultaten. Det måste fungera, betonar Hyyrynen.

– Bitarna har fallit på plats och svackorna som kom i fjol har uteblivit. Killarna är ett år erfarnare, känner varandra bra och kompletterar varandra.

Förra årets bittra kvalförlust var ett tungt slag och grämde i flera månader efteråt.

Förra säsongen slutade med förlust mot lokalrivalen FC Inter i ligakvalet. Nu blir det antingen direkt avancemang eller nytt kval.

Med minst oavgjort i den direkt avgörande seriefinalen mot tabelltvåan FC Honka i Esbo på lördag stiger TPS direkt, vid Honkaseger kvalar Åbolaget mot ligans nästjumbo.

Mikko Hyyrynen och Lum Rexhepi, Honka-TPS 2014.
Veteranen Mikko Hyyrynen är delad skyttekung med sju mål i TPS (även) denna säsong. Bilden från en match mot Honka i ligan 2014. Mikko Hyyrynen och Lum Rexhepi, Honka-TPS 2014. Bild: All Over Press FC Honka,Mikko Hyyrynen,Turun Palloseura (fotboll),Lum Rexhepi

Såväl TPS som Honka går in i dusten med sex raka segrar.

– Jag tror vi har lite fördel av att vi nu ett par år på raken varit helt på tröskeln till avancemang. Förra årets bittra kvalförlust var ett tungt slag och grämde i flera månader efteråt, medger Laurikainen.

– Det fungerar som bra motivationskälla. Det kommer inte att bli några problem med motivationen.

En eller tre matcher kvar av karriären

Det gäller inte minst Mikko Hyyrynen, som avslutar karriären efter säsongen. Allting kan med andra ord vara över på lördag för strikern som fyller 40 år den 1 november.

– Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse, säger Hyyrynen om chansen att avrunda med en avancemangsfest.

– Lite vemodigt känns det förstås, men det kunde inte finnas ett bättre tillfälle att sätta punkt och det kunde inte stå mer på spel. Nu ser vi vad vi är värda.

FC Honka och TPS möts på lördag klockan 15.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport