Hoppa till huvudinnehåll

Japans kejsar Akihito abdikerar i mars år 2019

Kejsar Akihito väntas abdikera i mars år 2019,. Både han och kejsarinnan Michiko är 83 år gamla
Kejsar Akihito väntas abdikera i mars år 2019 av hälsoskäl. Både han och kejsarinnan Michiko är 83 år gamla Kejsar Akihito väntas abdikera i mars år 2019,. Både han och kejsarinnan Michiko är 83 år gamla Bild: EPA/KIYOSHI OTA Akihito,Michiko

Japans 83 år gamla kejsar Akihito kommer sannolikt att abdikera i mars år 2019 på grund av vacklande hälsa.

Kejsarens son, kronprins Naruhito skulle därmed bestiga tronen den 1 april år 2019, skriver Japans näst största tidning Asahi Shimbun.

Enligt Asahi vill hovet att maktskiftet sker på våren och inte som väntat vid årsskiftet, eftersom så många kejserliga ritualer och fester är inprickade på kalendern under hösten och vintern.

Samtidigt kommer man att utlysa början av en ny kejserlig era, efter kejsar Hirohitos Shōwaperiod och Akihitos Heiseiperiod.

Tiden räknas i Japan både enligt den västerländska kalendern och kejserliga perioder.

Moderna japanska kejsare omnämns inte med sitt personnamn som i väst, utan Hirohito och hans son Akihito är i Japan kända som Shōwakejsaren och Heiseikejsaren.

Kronprins Naruhito och kronprinsessan Masako väntas bestiga tronen den 1 april år 2109
Kronprins Naruhito och kronprinsessan Masako väntas bestiga tronen den 1 april år 2019 Kronprins Naruhito och kronprinsessan Masako väntas bestiga tronen den 1 april år 2109 Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Naruhito

Maktskiftet väntat

Japanerna har länge väntat på officiellt besked om när den 83-årige kejsaren abdikerar till förmån för sin 57-årige son.

Akihito har i god tid meddelat att han vill abdikera på grund av vacklande hälsa.

Akihito sade i fjol i ett sällsynt tv-framträdande att han på grund av sin höga ålder kan få det svårt att sköta sina kejserliga uppgifter.

- Jag oroar mig för att det kan bli svårt för mig att sköta mitt ämbete som symbol för den japanska staten fullhjärtat, så som jag hittills har gjort, konstaterade Akihito.

Kejsarinnan Michiko nöjd

Kejsaren genomgick i fjol en hjärtoperation och han behandlas också för prostatacancer.

Kejsarinnan Michiko som fyller 83 år på fredagen, skrev i ett officiellt meddelande att årets resor runt Japan troligen blir parets sista och att hon därför känner sig emotionellt överväldigad men också nöjd.

- Jag känner en oerhörd känsla av ro för att Akihito får en möjlighet att vila och att tillbringa sina sista år i stillhet, skriver Michiko.

Regeringen vill inte kommentera uppgifterna, men den tillsatte ifjol en expertpanel som skall ge rekommendationer om hur tronföljden genomförs i praktiken.

Kejsar Akihito firade sin 83-års fest i december tillsammans med kejsarinnan Michiko och sina barn
Kejsar Akihito firade sin 83-års fest i december tillsammans med kejsarinnan Michiko och sina barn Kejsar Akihito firade sin 83-års fest i december tillsammans med kejsarinnan Michiko och sina barn Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Japan,Akihito,Michiko

Första abdikationen på 200 år

Om och när planerna förverkligas så blir Akihito den första japanska kejsaren på 200 år som abdikerar.

Det finns ingen klar mekanism eller lagar om ett kejserligt maktskifte och det har spekulerats i att parlamentet stiftar en engångslag som gör det möjligt.

Det största oppositionspartiet, det Demokratiska partiet, har i alla fall motsatt sig en sådan lag eftersom det kunde skapa osäkerhet om kommande maktskiften.

Partiet vill i stället ha en permanent lag om den kejserliga familjen och tronföljden i Japan.

En del grundlagsexperter oroar sig också för att en lag om tronföljden möjliggör politisk manipulation av kejsaren och hans ställning som en opolitisk symbol för Japan.

Källor: Reuters, AFP, The Asahi Shimbun

Läs också