Hoppa till huvudinnehåll

Jessica Etania

På gatan möter jag nedlåtande blickar. Det gör mig obekväm men kanske hade jag gjort det samma.

"Jag kommer att låta som en av de där stereotypa asiatiska kvinnorna som kommit till Finland och hittat sig en vit man. Men jag träffade min pojkvän i Singapore via gemensamma bekanta och vi valde att komma till Finland för att prova på livet här.

På gatan möter jag nedlåtande blickar. Det gör mig obekväm men kanske hade jag gjort det samma.

Min pojkvän är i arbetslivet och jag studerar på Aalto-universitetet i Helsingfors. Men planen är att flytta bort från Finland vid något skede, antingen tillbaka till Singapore eller till Australien.

Först bodde vi i Uleåborg och jag hade en granne som var aktiv partimedlem i Sannfinländarna. Hennes son frågade mig om jag var kinesisk eller thailändsk, det fanns liksom inga andra asiater i hans värld. Jag tyckte det var ledsamt eftersom han borde vara gammal nog att förstå bättre.

Uppe i norr frågade människor mig ofta om jag talar eller förstår engelska, vilket till en början kändes förolämpande. Jag har aldrig stött på sådan rasism i andra länder tidigare.

Jag var också noga med att inte ha på mig mjukisbyxor. Jag kände mig som en stereotypisk thailändsk fästmö då, vilket är något jag aldrig har känt förut.

I Helsingfors försöker människor oftast tala finska med mig. Det är trevligt, för det får mig att känna mig som en del av det finska samhället."

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?