Hoppa till huvudinnehåll

Kanderad ingefära - ett ganska nyttigt godis

Ingefära värmer, lindrar nästäppa och hjälper mot illamående. Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den.

Ingefärans friska och distinkta smak gör den till en underbar krydda, men är också en av de mest populära örtmedicinerna. Den heta roten är antiinflammatorisk och lätt antibiotisk och kan skydda mot förkylning.

Ingefära öppnar andningsvägarna och stimulerar blodcirkulationen. Många sångare går och knaprar på bitar av färsk ingefära för att hålla rösten i trim.

Ingefära hjälper också mot illamående, vare sig man är åksjuk, sjösjuk, magsjuk eller gravid.

Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den. Det blir ett gott, fräscht och ganska nyttigt godis som passar lika bra på kaffebordet som i medicinskåpet.

Det här behöver du:

  • 400 g färsk ingefära
  • 2 + 1 dl vatten
  • ca 700 g socker
  • Så här gör du:

    1. Skala ingefäran och skär den i 1 cm stora bitar.
    2. Koka i 2 dl vatten under lock i 30 min tills bitarna är mjuka.
    3. Häll bort vattnet.
    4. Väg upp ingefäran och lägg tillbaka den i kastrullen med lika stor mängd socker.
    5. Tillsätt 1 dl vatten.
    6. Koka under omrörning tills sockerlagen har kokat bort och ingefäran blivit lite genomskinlig.
    7. Häll socker i en stor skål. Lägg i ingefäran och rör om.
    8. Låt bitarna torka på bakplåtspapper.
    9. Förvara i lufttät burk.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö