Hoppa till huvudinnehåll

Klumpig Trump kritiseras: Full utredning krävs om Nigerdöda

En bister president Trump
En bister president Trump Bild: EPA / Kevin Dietsch USA,Donald Trump

Frågorna om de dödade amerikanska soldaterna i Niger är många. Varför ringer inte presidenten de anhöriga? Varför är han så klumpig när han gör det?

Fyra amerikanska soldater dödades och två skadades i Niger för två veckor sedan. Det är den största militära förlusten under president Donald Trumps tid som president. Nu hotar frågan att bli en politisk mardröm.

Stabschefen och tidigare generalen John Kelly ryckte på torsdagen in till sin presidents försvar. Han medverkade överraskande på en presskonferens i Vita huset.

Soldaterna vet vad de ger sig in på

Kelly inledde med en mycket detaljerad beskrivning av hur avlidna amerikanska soldater hanteras, på slagfältet, på väg till Europa där de sätts i stånd och på is, och på transporten till sin hemort och de sörjande.

Stabschefen John Kelly i Vita Huset
Stabschefen John Kelly får nu förklara presidentens agerande Stabschefen John Kelly i Vita Huset Bild: EPA / Kevin Dietsch USA,Vita huset

Enligt John Kelly vet amerikanerna – och pressen - för lite om soldatvardagen och den yttersta uppoffringen, det egna livet.

- De är där för att de vill försvara sitt fosterland. De vet vad de ger sig in på, och riskerna. Men de gör det tillsammans med dem de litar allra mest på, sina kamrater, sa stabschef Kelly.

Trump trampar respektlöst in

Det var det som president Trump försökte säga i sina telefonsamtal till de anhöriga efter Niger-katastrofen. Han tyckte det var svårt och frågade råd av John Kelly, som gav rådet att säga just det.

Tydligen gick det inte så bra. Kongressledamoten Frederica Wilson hörde samtalet tillsammans med en av de anhöriga.

De tyckte inte att presidenten var speciellt respektfylld, de nämnde speciellt: ”Han visste ju vad han gick in i”.

Stabschef John Kelly var mycket upprörd över att presidentens samtal läckte ut. Det är privata samtal. Han tolkar det som en politisering av enskilda soldaters död, ett hänsynslöst utnyttjande av en svår situation.

Presidentens samtal inte viktigast

Det har diskuterats om presidenten ska ringa alla omkomna soldaters anhöriga. Det är svårt i synnerhet när de blir många, påpekade John Kelly.

- Det viktigaste samtalet till de anhöriga till en dödad soldat kommer ändå inte från presidenten, utan från den omkomnas kamrater, säger John Kelly.

Så var det också i hans fall, när hans son stupade år 2010 i Helmandprovinsen i Afghanistan. Det berättade han nu för journalisterna i Vita huset, och därmed det amerikanska folket.

Obama ringde inte

Och president Obama ringde inte Kelly efter sonens dödsfall. Men det saknade Kelly inte.

Han nämnde det inte som kritik, betonade han. Men han hade också sagt det åt presidenten, som snabbt använde det i ett svar till pressen.

Och när Trump sa det lät det som kritik; de tidigare presidenterna har inte ringt, varför skulle jag.

För sent och för okänsligt

Trump blev överbevisad om att många presidenter inte har nöjt sig med att sända brev. Många har faktiskt ringt och beklagat sorgen i enskilda fall.

Då ändrade han sig.

Trump ringde de anhöriga till de fyra stupade soldaterna i Niger.

Men då var skadan redan skedd. Han reagerade för sent, och dessutom tydligen klumpigt.

Vad gör USA i Afrika riktigt?

Ytterligare en aspekt är att ingen riktigt förstår vad USA gör i Niger. Det sägs finnas hundra, kanske tusen amerikanska soldater i området, för att bekämpa IS och Boko Haram.

John Kelly hade en annan version.

- De är där för att hjälpa och ge råd åt de lokala trupperna. De arbetar med partners i området, lär dem bli bättre soldater, lär dem mänskliga rättigheter och bli bättre på att bekämpa IS.

De är där för att vi inte ska behöva sända stora egna trupper, sa Kelly. De ska bekämpa terrorismen på bortaplan, så den inte når USA.

Dålig utrustning och lätt beväpning

Det har kommit bara få upplysningar om hur dödsfallen gick till.

De amerikanska soldaterna på gränsen mellan Niger och Mali var på hemväg. De hade fått information om att det var rensat och tryggt i området.

Enligt amerikanska medieuppgifter hade de dålig utrusning när de råkade ut för ett angrepp från IS-soldater.

Fransk och privat hjälp

Så småningom fick de hjälp och luftstöd från franska trupper i området.

Till slut räddades de av ett privat vaktbolag som deltar i kriget.

Då lämnades ändå en amerikansk soldat kvar, som senare hittades död i området.

Utredning efterlyses -var gjordes felen?

Nu blir det utredning, eftersom mycket är oklart kring dödsfallen.

- Det behöver inte betyda att något gick fel eller att någons huvud behöver rulla. De behöver bara veta exakt vad som gick fel, förklarade John Kelly för Vita huset-pressen.

Republikanernas John McCain går hårdare ut och kräver svar. Pentagon och Vita huset har inte velat ge ut någon information.

McCain överväger att kräva en rättslig utredning för att få fram alla detaljer.