Hoppa till huvudinnehåll

Miljontals människor dör av föroreningar

Oljeraffinaderi i provinsen Shandong
Oljeraffinaderi i provinsen Shandong Bild: EPA/WU HONG miljögifter

Föroreningar dödar varje år miljontals människor över hela världen, visar en ny internationell studie. År 2015 kunde vart sjätte dödsfall i världen kopplas till nedsmutsning av luft, vatten eller jord.

Föroreningarna bär skulden till fler dödsoffer än alla krig och allt våld i världen är en av de dystra konklusionerna.

Studien, som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet, visar att föroreningar bidrog till att ungefär nio miljoner människoliv släcktes i förtid år 2015. Det motsvarar omkring vart sjätte dödsfall i världen.

Mer än 90 procent av dödsfallen inträffade i länder med låga eller medelhöga inkomster. Två länder, Indien och Kina, stod tillsammans för nästan halva dödssiffran.

I stater där industrialiseringen är snabb - vid sidan av Indien och Kina kan nämnas Pakistan, Bangladesh, Kenya och Madagaskar - beror en fjärdedel av samtliga dödsfall på föroreningar.

- Föroreningar är mycket mer än en miljöutmaning. Det är ett djupt och genomgående hot som påverkar människans hälsa och välbefinnande i många avseenden, säger epidemiolog Philip Landrigan, professor vid Icahn School of Medicine i Mount Sinai i New York och en av forskningsprojektets ledare.

Ekonomin drabbas också

Luftföroreningar, vållade av allt från trafik och tung industri till brasor för uppvärmning, är den farligaste miljöboven. År 2015 låg smutsig luft bakom 6,5 miljoner dödsfall globalt.

Näst värst är förorenat vatten. Vattenburna mag- och tarmsjukdomar och parasitinfektioner dödade 1,8 miljoner människor under samma period.

Runt 800 000 dödsfall kunde kopplas till föroreningar på arbetsplatserna, i första hand gifter och cancerframkallande ämnen.

Även problemets ekonomiska kostnader är astronomiska. De dödsfall och sjukdomar som orsakas av föroreningar innebär ett årligt avbräck på runt 4,6 biljoner dollar - cirka 6,2 procent av den globala ekonomin.

- Det har gjorts många studier om förorening. Men ämnet har aldrig tilldelats lika mycket resurser eller fått samma uppmärksamhet som låt oss säga aids eller klimatförändring, konstaterar professor Philip Landrigan.

Maning till handling

I en separat kommentar säger The Lancet-redaktörerna Pamela Das och Richard Horton att rapporten presenteras vid en känslig tidpunkt.

USA:s federala miljövårdsmyndighet EPA, som nu leds av Scott Pruitt, har meddelat om en uppluckring av miljöbestämmelserna, till exempel om skrinläggning av den förre presidenten Barack Obamas plan för renare energiproduktion.

Das och Horton tycker att de nya rönen borde mana till handling. De säger att det handlar om en motståndare som går att besegra.

- De nuvarande och kommande generationerna förtjänar en värld utan föroreningar, skriver paret.

Källa: AFP, AP, Reuters