Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Vem är sångerskan på bilden och har du koll på Paul McCartneys Commodore 64-spel?

Alma och musiktestets logo
Vem är detta? Alma och musiktestets logo Alma,musiktest

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rock’n’roll! Eller något. Lycka till!

Vem är den gulhåriga sångerskan på bilden? Hon är från Finland och bekant med låtarna Dye My Hair och Chasing Highs och har belönats med flera musikpris.

U2 uppmärksammar som bäst ett av sina gamla album med en jubileumsturné och en deluxe-utgåva av skivan. Bono säger att skivans tema är lika aktuellt idag som när plattan gavs ut. Vilken skiva talar vi om?

Marc Almond bildade år 1979 duon Soft Cell tillsammans med...

I vilken stad spelade Ritchie Blackmore sin sista konsert som gitarrist i gruppen Deep Purple?

Gissa skivan! Vilket skivkonvolut presenterar Molly, 5 år? Klicka på rutan för att se hennes teckning och höra henne berätta om bilden. Efter fråga 10 kan du jämföra teckningen med originalpärmen.

Vad har de stora brittiska stjärnorna Freddie Mercury, Cliff Richard och Joe Strummer gemensamt?

Vilken låt börjar med orden "오빤 강남스타일 강남스타일 낮에는 따사로운 인간적인 여자 커피 한잔의 여유를 아는 품격 있는 여자 밤이 오면 심장이 뜨거워지는 여자 그런 반전 있는 여자"?

Vad är det här för en tassig logo?

I vilket utländskt band spelar den kända finska basisten Sami Yaffa nuförtiden? Han blev känd i Hanoi Rocks och har utmärkt sig också som dokumentarist.

År 1984 gjordes datorspelet Paul McCartney's Give My Regards to Broad Street för Commodore 64. I spelet skulle man köra omkring i London och leta efter snuttar av McCartneys nya singel. Du hade tid till midnatt att hitta och remixa den, och du måste akta dig för lapplisor. Vad hette singeln?

Gissa skivan – originalpärmen

Här nedan kan ni se Mollys teckning från fråga 5 jämfört med originalomslaget. Dra bildens högra kant mot vänster för att se den rätta konvolutbilden.

Mollys vinyl 25 Dog man Star AMollys vinyl 25 Dog man Star B
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Mollys vinyler finns samlade på Yle Arenan.

ROCKPOLISERNA:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla då in vår Facebook-grupp Rockpoliserna! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje