Hoppa till huvudinnehåll

Pargas hälsocentral tar valfriheten i vården med ro – reformen förvirrande anser patienter

En person i läkarrock med ett stetoskop på bröstet.
En person i läkarrock med ett stetoskop på bröstet. Bild: Mostphotos hälsovård,sjukskötare,sjukvård,hälsovårdstjänster,läkare,diagnostik,sjukdomar,centralsjukhus,patient,veterinärer,mediciner,Stetoskop

En central del av social – och hälsovårdsreformen gäller valfriheten i vården. Ett utkast till en lag om valfrihet presenterades igår.

Vid Pargas hälsocentral tar man tillsvidare social- och hälsovårdsreformen med ro, även om det kan vara svårt att hänga med i svängarna.

- Kunderna kan vara lugna, de får kvalitativ vård också i framtiden. Men valfrihet innebär givetvis utmaningar för den grundläggande hälsovården. I praktiken innebär det att vi måste ha ett mer kundnära arbetssätt på grund av konkurrenssituationen, säger ledande läkare Katariina Korhonen.

Du har ju följt den här reformprocessen, vilka tankar väcker den?

- Nå det är ju en sån blandad kompott att det är svårt att veta vad man ska tänka. Men det är helt klart att vi behöver nån sorts förnyelse, ekonomin klarar inte av vårdkostnaderna.

Korhonen tror att Pargas hälsocentral kommer stå sig i konkurrensen. Hon menar det finns orsak att vara stolt över yrkeskunnigheten och den breda kunskapen på hälsocentralen.

Man får hoppas att det ordnar sig, men jag är nog lite osäker

Kunderna nöjda med vården - osäkra på framtiden

Kunderna på hälsocentralen är i regel också nöjda med servicen som erbjuds. Men den utdragna processen väcker frågor och det råder stor ovisshet om framtidens vård.

- För en privatperson är det hemskt oklart ännu. Jag har nog följt med debatten, men inte så inbitet. Man får hoppas att det ordnar sig, men jag är nog lite osäker säger Esko Lundén.

Han är inte den enda som oroar sig för vad reformen för med sig.

- Jag har en liten känsla av att det inte är så bra. Konkurrensen kan ju få ner priserna men hur blir det med kvaliteten, undrar Marja Lönnroth.

De som Yle pratar med håller med överläkare Korhonen om att vården på Pargas hälsocentral håller kvalitet.

- Det fungerar utmärkt här, man får tider och remiss om det behövs. Personalen är mycket klientvänlig, säger Esko Lundén.

Lundén får bifall av både Marja Lönnroth och flera andra Pargasbor på hälsocentralen.

Läs också