Hoppa till huvudinnehåll

Polina Kantola

I Ryssland känner jag mig finländsk och i Finland rysk

"I Ryssland känner jag mig väldigt finländsk och i Finland en aning rysk. Jag känner att jag blir allt mer introvert som person ju längre tid jag bor i Finland. Förut var jag mer öppen och pratade ofta med främlingar på gatan.

Min finländska man har lärt mig mycket om livet. Han har haft en väldigt kärleksfull barndom och jag känner ingen mer respektfull människa än honom och hans familj.

Han skulle aldrig utnyttja någon och alla är jämställda i hans ögon. Då vi var på bröllopsresa blev vi bjudna på gratis champagne men min man vägrade ta emot det av hotellet. Sådan är han.

Så fungerar det inte i Ryssland. Där tar du så mycket du kan få av vem som helst och utnyttjar ofta din position inom arbetslivet.

För sju år sedan då jag flyttade till Finland var det svårt att förstå hur jämställda kvinnorna och männen i Finland är. Det var chockerande då en man bjöd ut mig på en träff och jag själv skulle betala för min egen andel.

Nu har jag insett att både kvinnan och mannen i Finland arbetar lika mycket och förtjänar ungefär lika mycket pengar, och att utgifterna och dessutom hushållssysslorna fördelas jämnt mellan könen.

I Ryssland känner jag en viss rädsla då jag besöker till exempel S:t Petersburg, eftersom jag inte längre vet hur man skall bete sig där.

Systemen är annorlunda och man kan inte lita på regeringen på samma sätt som i Finland. Jag älskar lugnet i Helsingfors och kan alltid andas ut här efter att jag besökt andra länder."

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?