Hoppa till huvudinnehåll

Sextrakasserier på flera svenska mediehus - känd profil på TV4 har tagits ur tjänst

SVT i Stockholm
SVT i Stockholm SVT i Stockholm Bild: Yle/Linda Söderlund SVT,Stockholm

I Sverige har kampanjen #metoo lett till att flera kända medieprofiler har anklagats för sexuellt ofredande. På sociala medier har männen hängts ut med namn, medan mediehusen är strikta och har valt att inte publicera några namn.

Också i Sverige har debatten om sexuellt ofredande trissats upp hela veckan och tiotusentals kvinnor har på sociala medier vittnat om sexuella trakasserier.

En kvinnlig medieprofil har anklagat en journalist på Aftonbladet för våldtäkt. Flera andra kvinnor har också vittnat om sexuella närmanden från mannen.

Efter anklagelserna tar journalisten nu timeout från jobbet.

Känd TV4-profil bland de anklagade

En av TV4:s mest kända journalister har anklagats för att ha förgripit sig på en kvinna på en fest.

Han anklagas också för mobbning och för att ha kränkt andra medarbetare.

- De nya uppgifter som har nått oss är väldigt allvarliga och rimmar väldigt illa med det vi står för. De motsäger också den information vi hittills fått om att förändringarna som förra året vidtogs inom produktionen gällande arbetsmiljö, kultur och ledarskap har lett till att man kommit till rätta med de missförhållanden som tidigare uppdagats, säger TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg i ett pressmeddelande på torsdagen.

Journalisten på TV4 har tagits ur tjänst och program där journalisten medverkar stoppas. Mediebolaget uppger att man utreder uppgifterna om sexuellt ofredande.

Också en chef på SVT har anklagats för sexuella trakasserier på jobbet. Mannen ska bland annat ha kramat och pussat kollegerna.

Namnpubliceringen har väckt debatt

De anklagade journalisternas namn har publicerats på både Twitter och Facebook. Mediehusen själva har ändå valt att inte gå ut med några namnuppgifter och det här har väckt kritik.

Det är alltid ansvarig utgivare som ytterst fattar beslut om att namnge exempelvis misstänkta eller dömda brottslingar, säger SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg på SVT:s egen webbplats.

I SVT:s nyhetsprogram Aktuellt debatterades på torsdagen hur mediehusen har hanterat anklagelserna mot sina egna medarbetare.

Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén fick svara på varför hennes tidning har publicerat flera artiklar om den utpekade TV4-profilen, men inte en enda artikel om den egna journalisten som anklagats för våldtäkt.

- Vi jobbar på det här. Inga kvinnor ska tro att vi inte tar deras berättelser på allvar, vi jobbar på det här, sa Olsson Olsén, märkbart irriterad av frågan.

Tafsande förekommer också bland högt uppsatta politiker

Kampanjen #metoo har fått ett enormt genomslag i Sverige. Också utrikesminister Margot Wallström (S) har deltagit i debatten och efterlyser politiska åtgärder efter initiativet.

MArgot Wallström
Margot Wallström MArgot Wallström Margot Wallström

Wallström vill att kampanjen inte bara stannar vid ett upprop på sociala medier utan att den får konsekvenser i samhället.

- Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut. Hur påverkar vi opinionen och vad kan vi göra genom alla våra kanaler för att komma till rätta med detta?, säger Wallström till TT.

I Jan Schermans bok “Räkna med känslorna” har Wallström berättat att hon också själv har utsatts för sexuella trakasserier under en EU-middag. En bordsgranne började tafsa henne på låret.

- Jag vill inte tala om det i ett för personligt perspektiv, men jag kan bekräfta att det förekommer på högsta politiska nivå och det har även jag fått erfara, säger Wallström till TT.