Hoppa till huvudinnehåll

Stationerna står klara och testkörning pågår - men ännu finns ingen klar tidtabell för västmetron

Drumsö metrostation, tom förutom en väktare i gul väst.
Stationerna är till största delen klara men än så länge gapar de tomma. Drumsö metrostation, tom förutom en väktare i gul väst. Bild: Yle / Petter Blomqvist Västmetron,Drumsö,Drumsö metrostation

På fredagen fick journalister komma med och teståka västmetron. Största delen av jobbet är klart och nu återstår bara testkörningar. Men det finns ännu inget klart besked om när stationerna fylls med passagerare.

Stationerna är splitternya med glänsande golv och glasdörrar, men i övrigt är stationerna öde. Testkörningen av västmetron har pågått i drygt två veckor och ännu vet man inte hur länge det kommer att ta innan dörrarna kan öppnas för allmänheten.

Rulltrappor till Drumsö metrostation.
Också rulltrapporna testkörs. Rulltrappor till Drumsö metrostation. Bild: Yle / Petter Blomqvist Västmetron,rulltrappor

Orsaken är att man ännu inte lyckats uppfylla de kriterier som har satts upp för att västmetron ska kunna anses vara tillräckligt pålitlig för att ta med sig passagerare.

– Ett av kriterierna som ska uppfyllas är att vi ska kunna köra metron i två veckor i sträck utan några sådana problem som skulle märkas för passagerarna, säger VD:n för Helsingfors stads trafikverk Ville Lehmuskoski.

Varje gång ett sådant fel uppstår så måste testperioden börja om från början. Det senaste problemet skedde dagen innan denna testkörning då spårväxlarna vid stationen i Otnäs inte fungerade som de skulle på torsdagen.

Ville Lehmuskoski, HKL:n toimitusjohtaja, 20.10.2017
Ville Lehmuskoski Ville Lehmuskoski, HKL:n toimitusjohtaja, 20.10.2017 Bild: Markku Pitkänen / YLE Västmetron

Bussarna går till årskiftet

I och med att starten är så osäker har Helsingforsregionens trafik HRT garderat sig med bussturer.

– De nuvarande bussturerna som går direkt till Helsingfors centrum kommer att fortsätta gå åtminstone till årsskiftet 2018. Vi jobbar tillsammans med HST för att se till att metron ska kunna börja trafikera så fort som möjligt, säger Suvi Rihtniemi, verkställande direktör för HRT.

I nuläget kommer metron som tidigast att kunna starta i november, men ingen vågar ge ett exaktare datum.

– Vi måste också få färdigt saker som övervakningssystem, sprinklers och hissar och se till att de fungerar felfritt, säger Lehmuskoski.

ingång till metron
För ett år sen var man rätt säkra på att stationen i Iso Omena skulle öppnas i januari... ingång till metron Bild: Yle/Helena von Alfthan Iso Omena,Västmetron,metrostationer

Staket täckt med skylt med texten: Avataan 2017
...men nu är man lite mer försiktiga med att ge ett datum Staket täckt med skylt med texten: Avataan 2017 Bild: Yle / Petter Blomqvist Västmetron,Iso Omena

Läs också