Hoppa till huvudinnehåll

Tillfällig lösning på konflikten – Danmark spelar mot Kroatien

Pernille Harder löper på fotbollsplanen.
Storstjärnan Pernille Harder har varit frontfiguren för den danska spelarprotesten. Pernille Harder löper på fotbollsplanen. Bild: imago/foto2press/ All Over Press Pernille Harder,Danmarks damlandslag i fotboll

Kvällens nordiska möte mellan Sverige och Danmark ställdes in, men danskorna kommer till spel på tisdag – med det avtal som spelarna lade fram i veckan. "Vi ställde inte in matchen mot Sverige. Vi hade gärna spelat", säger Janni Arnth.

Konflikten mellan den danska spelarföreningen och det danska fotbollsförbundet DBU har spelats upp inför öppen ridå i veckan. Bråket gäller det kollektivavtal med förbättrade ekonomiska villkor som spelarna vill ha.

Parterna kom inte överens och i går kom Uefa med det slutgiltiga beskedet att kvällens VM-kvalmatch i Göteborg mellan Sverige och Danmark är inställd.

Vilka de långtgående konsekvenser av det hela blir är oklart. Danmark riskerar att uteslutas från hela kvalet. Ett definitivt besked kommer först efter att Uefa har utrett fallet.

"Vi såg inte till att matchen ställdes in"

Under tiden kommer Danmark att fortsätta kvalspelet. I dag kom spelarna och förbundet överens om ett nytt delavtal som räddar spel mot Kroatien på tisdag i Zagreb.

Avtalet ska vara identiskt med det som spelarna sände in i onsdags – i god tid före deadline för mötet med Sverige.

– Vi skickade in det här tillfälliga avtalet till DBU i onsdags kväll, innan deadline. Så vi har räckt ut handen innan matchen blev inställd. Så det var inte vi som såg till att matchen blev inställd. Vi hade gärna spelat den, säger backen Janni Arnth till Radiosporten.

Uefa kopplas in

Nu går överenskommelsen ut på att det ska förhandlas om ett kollektivavtal i nästa diskussionsrunda. Då kopplas Uefa och det internationella spelarfacket Fifpro in.

Radiosporten: Innebär det att Uefa går in och medlar att Danmark inte kommer uteslutas från VM-kvalet?

– Det är såklart positivt att Uefa gått in i förhandlingarna, de gjorde det redan i går. De vill gärna att vi spelar matchen mot Kroatien. Det ser vi positivt på och tror att det kommer lösa sig på ett bra sätt, säger Arnth.

Enligt DBU var det inte möjligt att acceptera avtalet tidigare i veckan.

– Det är ett missförstånd. Spelarna har hela tiden sagt att de inte spelar med ett delavtal och därför var det inte möjligt att arbeta för ett sådant, säger elitchefen Kim Hallberg enligt Jyllandsposten.