Hoppa till huvudinnehåll

Folkfiende eller korruptionsavslöjare? Aleksej Navalnyj ger inte upp kampen mot president Putin

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i handklovar under en domstolsbehandling i Moskva i mars 2017
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i handklovar under en domstolsbehandling i Moskva i mars 2017. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i handklovar under en domstolsbehandling i Moskva i mars 2017 Bild: EPA / Sergej Ilnitskij Aleksej Navalnyj,Ryssland,politisk opposition

I mars nästa år väljs med all sannolikhet Vladimir Putin än en gång till Rysslands president. Putins enda egentliga utmanare heter Aleksej Navalnyj - men han får inte ställa upp.

41-årige antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj inledde sin politiska karriär i Moskva för tio år sen. Idag är han den ryska oppositionens främsta ledstjärna.

Navalnyj är också president Vladimir Putins enda reella rival inför nästa års presidentval. Det här trots att Navalnyj saknar ett eget parti, ofta sitter i fängelse eller husarrest och inte ens får ställa upp i valet.

Navalnyjs karriär handlar om en karismatisk politiker som ständigt häcklar den största, men samtidigt svagaste grundbulten i Putins system: korruptionen.

Navalnyj har alltid bojkottats av de statliga medierna, men istället har han skapat sig en stor plattform på internet. Och det är också här hans anhängare finns: den urbana medelklassen och unga vuxna.

Oppositionsanhängare bär en t-skjorta med Navalnyjs ansikte och texten "Navalnyj 2018"
Oppositionsanhängare bär en t-skjorta med texten "Navalnyj 2018" Oppositionsanhängare bär en t-skjorta med Navalnyjs ansikte och texten "Navalnyj 2018" Bild: EPA / Sergej Chirikov Aleksej Navalnyj,Ryssland,presidentval,politisk opposition

Ett eget nätverk som med tiden växer till sig

Navalnyj meddelade redan ifjol att han tänker ställa upp i presidentvalet år 2018.

Många skakade ironiskt på huvudet när beskedet kom. För president Putin har de senaste åren åtnjutit ett folkligt stöd kring 80 procent. Men Putins starka stöd hänger också ihop med alternativlösheten ute på det politiska fältet.

Navalnyj var länge en aktivist som hade en stor publik bara i huvudstaden Moskva.

Han är jurist till utbildningen och han har gjort sig känd för sitt arbete med att bekämpa korruption inom den offentliga sektorn. Hans fond publicerar ofta egna undersökningar där man anklagar politiker och tjänstemän för att ha stulit offentliga medel.

Korruptionen har också utvecklats till ett av de absolut största problemen i Putins Ryssland. Enligt Transparency Internationals senaste rapport om korruption ligger Ryssland på plats 131 av sammanlagt 176 länder.

Navalnyj var en av de ledande figurerna under de massiva gatudemonstrationerna mot valfusk åren 2011-12. Följande år ställde han upp i valet till borgmästare i Moskva. Och mot alla odds lyckades han komma tvåa med hela 27 procent av rösterna.

I presidentvalet har Navalnyj enligt lagen inte rätt att ställa upp eftersom han är villkorligt dömd för bedrägeri.

Aleksej Navalnyj i rätten
Aleksej Navalnyj i rätten i staden Kirov år 2013 där han anklagas för förskingring. Aleksej Navalnyj i rätten Bild: EPA/VALENTINA SVISTUNOVA navalnyj

Tillsammans med en affärskollega har han stått åtalad för att ha förskingrat skog till ett värde av 400 000 euro. Ett fall som mest handlade om att stoppa Navalnyjs politiska karriär.

Europeiska människorättsdomstolen konstaterade också att det bara handlade om vanlig affärsverksamhet.

I ett tidigare fall om bedrägeri friades Aleksej, medan hans bror Oleg dömdes till 3,5 års fängelsestraff.

Det stora avslöjandet om premiärminister Medvedev

Navalnyj lyckades spränga sin Moskvabubbla i våras och nå ut till en större publik. Det var när hans fond i mars publicerade en stor rapport om premiärminister Dmitrij Medvedevs skumma affärer. Fonden anklagade Medvedev för att ständigt roffa åt sig miljarder rubel samtidigt som landets ekonomi stampar på stället.

På internet publicerades rapporten som en film och den blev en succé runtom i landet. Hittills har filmen setts av hela 28 miljoner personer.

Filmen ledde till spontana demonstrationer mot maktelitens korruption. Ryssland skakades plötsligt av de största politiska massmötena sen 2011 och Navalnyj var på allas läppar.

Premiärminister Dmitrija Medvedev diskuterar med partiledare
Premiärminister Dmitrij Medvedev diskuterar med partiledare Premiärminister Dmitrija Medvedev diskuterar med partiledare Bild: EPA/ Michael Klimentjev / Sputnik / Kreml pool Dmitrij Medvedev,Ryssland

De flesta som gick ut på gatorna var unga vuxna. Dessutom var det här första gången som folk demonstrerade inte enbart i Moskva och S:t Petersburg, utan också i mindre städer runtom i landet. Enligt vissa uppgifter handlade det om 100 städer och 60 tusen personer.

Plötsligt visade det sig att Navalnyj har en landsomfattande publik. Och han var inte sen att agera. I rask takt öppnade Navalnyj kampanjstaber runtom i landet.

Just nu har han 80 kontor där 160 000 frivilliga arbetar. På vissa orter försökte myndigheter sätta käppar i hjulet, men utan resultat.

Aggressiva Putinanhängare lyckades bättre. Två gånger kastade nån frätande vätska i hans ansikte. Den andra gången skadades ögat så pass att han tvingades till operation utomlands.

Många trodde att han aldrig skulle återvända.

En "folkfiende" som ville ut på landsturné

Navalnyj har vant sig vid smutskastning och provokationer. I de statliga medierna utmålas han ständigt som en folkfiende, bedragare och utländsk agent.

I september i år meddelade Kremlkritikern att han inleder en stor valturné runt om i landet. Planen gick ut på att besöka tre orter varje helg. Han hann uppträda på åtta platser innan det blev stopp.

I början hade hans stab fått myndigheternas tillstånd, men i takt med att publiken ökade hopade sig också problemen. I S:t Petersburg blev det kalla handen direkt. Navalnyj hade tänkt uppträda i centrum av staden samma dag som president Putin firade 65-årsjubileum den 7 oktober.

Navalnyjs anhängare protestmarscherar i St Petersburg den 7 oktober 2017
Oppositionsanhängare deltar i ett olagligförklarat massmöte i St Petersburg 7 oktober 2017 Navalnyjs anhängare protestmarscherar i St Petersburg den 7 oktober 2017 Bild: EPA / Anatolij Maltsev Aleksej Navalnyj,Ryssland,politisk opposition

Navalnyj struntade i myndigheternas nej och uppmanade folk att möta upp. Följande dag anhölls han och dömdes till ett 20 dagar långt fängelsestraff. Oppositionsledarens stab uppmanade direkt till landsomfattande protester. Hans anhängare gick ut på gator och torg, men uppslutningen var betydligt mindre än väntat.

Många såg det som ett tecken på att Navalnyjs popularitet dalar.

Andra började undra varför myndigheterna behandlar Navalnyj med silkeshandskar. Varför fick han bara fick 20 dagar i fängelset, när de lika gärna kunde ha gett honom 20 år? Kanske har han en deal med Kreml?

Rysk kravallpolis för bort Navalnyjanhängare i Moskva i juni 2017
Kravallpolis griper Navalnyjanhängare i Moskva i juni 2017 Rysk kravallpolis för bort Navalnyjanhängare i Moskva i juni 2017 Bild: EPA / Jurij Kotchekov Aleksej Navalnyj,Ryssland,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Men vilken är relationen till Kreml?

Det har länge spekulerats om Navalnyjs relation till presidentens kansli i Kreml. Hur är det möjligt att Navalnyj har tillåtits bygga upp en egen politisk maktbas de senaste åren när alla andra försök har kvävts?

Förklaringen torde vara att Putin inte anser att Navalnyj är ett politiskt hot. Åtminstone inte idag. Kreml betraktar heller inte Navalnyjs gatudemonstrationer som ett hot mot landets säkerhet.

Istället utnyttjar man mötena för att kunna använda fenomenet i den statliga propagandan. En rapportering som ständigt varnar för ”det ukrainska scenariot” med en majdan som leder till blod och kaos. En propaganda som i slutändan betonar vikten av att sluta leden kring en allt mer auktoritär president.

Oppositionsledaren Navalnyj passerar ett fotografi av Putin
Navalnyj passerar ett foto av Putin i radiostationen Moskvas ekos utrymmen Oppositionsledaren Navalnyj passerar ett fotografi av Putin Bild: EPA / Maxim Shipenkov Aleksej Navalnyj,Ryssland,Vladimir Putin

Putins stab använder också Navalnyj som en kanal där folk kan lufta sitt missnöje. Samtidigt ger Navalnyj säkerhetspolisen en unik möjlighet att kontrollera och studera missnöjet.

Det faktum att Rysslands främsta oppositionsprofil inte får ett långt fängelsestraff betyder att nån i Kreml tillåter hans verksamhet och drar nytta av den.

Kreml är ingen monolit, utan där pågår en ständig maktkamp mellan olika falanger. Navalnyj kan här utnyttjas av olika aktörer för att diskreditera konkurrenter.

Just nu är kampen om premiärministerposten extra het. Många förutspår att Medvedev får sparken efter presidentvalet och här kan Navalnyj tillåtas spela en roll med nya avslöjanden.

Vy över Kreml och röda torget i Moskva
Vy över Kreml och Röda torget i Moskva Vy över Kreml och röda torget i Moskva Bild: EPA/ Sergeij Ilnitskij Ryssland,kreml,Röda torget

Navalnyj utnyttjar situationen och siktar långt i framtiden

Det här smutsiga maktspelet försöker Navalnyj utnyttja maximalt i egna syften. När tillfälle ges satsar han alla resurser för att nå ut till nya anhängare och han prövar ständigt gränserna. När myndigheterna reagerar tvingas han ta time-out.

Navalnyj är fullt medveten om att han inte får ställa upp i presidentvalet. Men han tänker strategiskt och långsiktigt.

Just nu är Kreml upptagen med presidentvalet och inre stridigheter och det gäller att utnyttja tillfället och bygga upp en maktbas runtom i landet med tanke på framtiden. Nästa presidentval är 2024.

Så vad går hans program ut på?

Navalnyjs politik innehåller fortfarande många frågetecken. År 2007 uteslöts han ur det liberala oppositionspartiet Jabloko på grund av sina nationalistiska uttalanden.

Navalnyj pratar ofta om ett öppet och liberalt Ryssland, men samtidigt anser han att landet bör införa visumtvång för medborgare från de centralasiatiska länderna, liksom för Armenien, Azerbajdzjan och Georgien.

Hans relation till Tjetjenien är också inflammerad. Navalnyj har ofta anklagat Tjetjeniens ledning för att åka snålskjuts på den ryska ekonomin.

En gata byggs om i centrala Moskva
Navalnyj vill bl.a. satsa på infrastruktur och minskade inkomstklyftor En gata byggs om i centrala Moskva Bild: EPA/Jurij Kochetkov Ryssland,Moskva,infrastruktur

Under presidentvalskampanjen har han lyft fram sina viktigaste teser, och det är samma problem som det ryska folket oroar sig mest för: fattigdomen och inkomstklyftorna. Först på andra plats talar han om korruptionen, som han är övertygad om att går att utrotas även i Ryssland.

Hans tredje tes är att Rysslands största tillgång inte är olja och gas, utan dess invånare. Därför måste staten satsa på utbildning, infrastruktur och sjukhus.

Intressant nog talar Navalnyj för en decentralisering av staten så att regionerna får större makt att besluta i egna ärenden. I dagens läge fattas alla viktiga beslut i Moskva.

Navalnyj flaggar också för ett samarbete med väst. Han menar att den politiska isoleringen är av ondo och att landets ekonomi kan utvecklas enbart i samarbete med andra länder.

Den stora frågan det här valåret är hur Navalnyj lägger upp sitt arbete. Kommer han att fortsätta uppmana till våldsammare gatudemonstrationer, eller satsar han på att förvandla det landsomfattande nätet av staber till ett politiskt parti?

Fakta om presidentvalet 2018

Valet hålls den 18 mars 2018

Datumet ändrades så att det sammanfaller med annekteringen av Krim

Presidentens mandatperiod är sex år

Tre dumapartier ställer med all sannolikhet upp egna kandidater: nationalisten Vladimir Zjirinovskij, kommunisten Gennadij Zjuganov och ”socialdemokraten” Sergej Mironov

Det socialliberala partiet Jablokos ledare Grigorij Javlinskij vill delta

President Vladimir Putin har ännu inte meddelat att han ställer upp. Han skulle med all sannolikhet ställa upp som oberoende, och inte som partiet Enade Rysslands kandidat

Läs också