Hoppa till huvudinnehåll

HS: Samlingspartiet och SDP drar ifrån

Samlingspartiets nya ordförande Petteri Orpo
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo har orsak att vara glad och applådera, hans parti är för tillfället störst i Finland. Samlingspartiets nya ordförande Petteri Orpo Bild: Petteri Paalasmaa / AOP Petteri Orpo,Samlingspartiet,ordförande

Enligt Helsingin Sanomats färska opinionsundersökning har Samlingspartiet ett klart försprång till de övriga partierna, men SDP tar upp kampen om tätplatsen.

Samlingspartiet tar hand om första platsen i undersökningen med 21,9 procent av väljarstödet.

Gapet till SDP:s 18,1 procent är rätt stort, men av de fyra stora partierna är det just SDP och Samlingspartiet som visar klart uppåtgående trender.

De gröna är tredje störst (16,1 procent), medan statsministerpartiet Centern är fjärde (15,4 procent). De här två partierna har nedåtgående formkurvor.

Felmarginalen är två procent åt vardera hållet för de största partierna.

Neråt för Blå riksdagsgruppen, uppåt för Sannfinländarna

På femte plats hamnar Sannfinländarna. Partiet har återhämtat sig efter ordförandebytet och djupdykningen i stödsiffrorna i somras och är nu uppe i ungefär samma väljarstöd som i våras (9,3 procent).

Vänsterförbundet (8,2 procent), SFP (4,4 procent) och Kristdemokraterna (3,3 procent) visar inga stora förändringar i väljarstödet.

Blå riksdagsgruppen har svårt att få luft under vingarna. I somras var stödet uppe i drygt 3 procent, men efter det har siffran sjunkit och ligger nu på 1,3 procent.

Sampo Terho och Simon Elo, medlemmar i Sannfinländarnas riksdagsgrupp
Bekymrande siffror för Sampo Terho och Simon Elo, två av förgrundsfigurerna i Blå riksdagsgruppen. Sampo Terho och Simon Elo, medlemmar i Sannfinländarnas riksdagsgrupp Bild: YLE/Jaani Lampinen riksdagsgruppen

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes