Hoppa till huvudinnehåll

Jubilerande St. Marcus Blues Band möter storband i konsertturné

Markku, Hannu & Jan-Anders
Markku Lönngren, Hannu Lindblom och Jan-Anders Fagerhed. Markku, Hannu & Jan-Anders Bild: Nathalie Lindvall Jakobstad,Jan-Anders Fagerhed

Jakobstads mesta bluesrockband St. Marcus Blues Band fyller 50 år. Bandet firar jubileum tillsammans med blåssektionen i Jakob Big Band. Tillsammans ger de fyra konserter runt om i Österbotten.

- Det är en milstolpe för bandet och vi ville göra något speciellt. Något liknande har inte gjorts i Österbotten tidigare, säger Jan-Anders "Jonte" Fagerhed, trumpetisten som sammanfört de två banden.

Nya arrangemang

Tillsammans utgör StMBB, Jakob Big band och perkussionist ett 20-manna band. Konsertrepertoaren består av bandets egna låtar som arrangerats för big band av musikern och kompositören Anders Sjölind.

- Det finns ju inga arrangemang för ett sådant här band. Anders har gjort ett stort jobb men samtidigt handskats varsamt med låtarna, säger Jan-Anders Fagerhed.

Bandövning
Bandövning Bild: Nathalie Lindvall Jakobstad,50 års jubileum

- Jag hade ingen aning om hur det skulle låta. Men jag kände bara, wow, när jag hörde det Anders arrangerat, säger Hannu Lindblom.

- Det låter inte som ett bluesband med en stor blåssektion, istället ger arrangemangen vår musik en helt ny dimension, säger Lindblom.

Vi är inget typiskt bluesband. Vår musik innehåller blues, rock och progressiva rytmer

Hannu Lindblom och Markku Lönngren är de två orginalmedlemmarna som fortfarande är med. De var bara 12 och 14 år första gången de stod på scen tillsammans. Inspirerade av britbluesen och band som Rolling Stones bildade de 1967 St. Marcus Blues Band.

Progressivt 70-tal

Sen dess har bandet funnits, om än i olika konstellationer och under största delen av 70-talet hette de Fantasia och spelade progressiv musik. Deras inspelningar ges fortfarande ut. Men på 80-talet vände de åter till rötterna.

Hannu Lindblom längtade tillbaka till bluesen.

- Men vi är inget typiskt bluesband. Vår musik innehåller blues, rock och progressiva rytmer, alla influenser vi fått genom åren hörs i våra låtar, säger Hannu Lindblom.

Ingen väg tillbaka

St. Marcus Blues Bands sammansättning har varierat under åren och många kända Jakobstadsmusiker har spelat med i olika repriser. Sedan början av 2000-talet består bandet av två gitarrister, basist, keybordist, trummis och en tremanna blåssektion.

- Vi ville ha lite mera tyngd i musiken, därför tog vi med blåsarna, säger Markku Lönngren.

Bandövning
Bandövning Bild: Nathalie Lindvall Jakobstad,50 års jubileum

- Sen blåsarna kom med kände vi att det är no way back. Och nu har vi plötsligt 13 blåsare. Få se var det slutar, säger Hannu Lindblom.

Du kan höra mera om St. Marcus och 50 år av bluesrock i en längre intervju i Vår musik i Yle Vega på måndag kväll den 23 oktober.

Jubileumskonserter

  • Jubileumskonserterna hålls den 21 oktober i Schaumansalen, Jakobstad, 28 oktober i Snellmansalen i Karleby, den 11 november i Frans Henrikssons salen i Närpes och finalen går av stapeln den 25 november på Ritz i Vasa.
  • St. Marcus Blues Band består av Hannu Lindblom sång och gitarr, Markku Lönngren bas, Göran Fellman gitarr, Sven Wannäs keyboards, Thomas Lindström trummor, Sebastian Back tenorsaxofon, Torvald Lund trombon, och Jan-Anders Fagerhed på trumpet.
  • Jakob Big Band består av en musikstuderande, amatörmusiker och professionella musiker.

    Läs också

    Nyligen publicerat - Österbotten