Hoppa till huvudinnehåll

Mor- och farföräldrar i fokus - stora känslor på spel

En farfar eller morfar håller sitt barnbarns hand medan de promenerar på en gångväg omringad av gröna träd och natur.
En farfar eller morfar håller sitt barnbarns hand medan de promenerar på en gångväg omringad av gröna träd och natur. Bild: Mostphotos/David Pereiras Villagrá far- och morfäder,barnbarn,lycklighet,vuxna,åldringar,friluftsliv,far- och morföräldrar,barn,naturen

I dag lördag är det återigen dags för den nationella dagen för far- och morföräldrar. Meningen med dagen är att lyfta fram den äldre generationens betydelse för barnbarnen.

I vidare bemärkelse har det som mor- och farföräldrar gör betydelse även för samhället. De tar till exempel hand om sjuka barn så att föräldrarna kan gå på jobb och mycket annat.

Hur mår generationsrelationerna i Finland?

- Min fasta övertygelse är att mor- och farföräldrar är en verklig tillgång för barnbarn i vårt land. Många barnfamiljer skulle ha svårt att klara sig utan den hjälp de får, säger verksamhetsledare Pia Sundell vid Barnavårdsföreningen.

Pia Sundell
Pia Sundell. Pia Sundell Bild: Jouko Keski-Säntti barnavårdsföreningen

Forskning visar att ett barns välbefinnande ökar märkbart om det finns en aktiv mor- eller farförälder i barnets liv. De presterar bättre i skolan och de har mindre emotionella och beteendemässiga problem.

Ju fler trygga vuxna ett barn har, desto bättre.― Familjeterapeut Ann-Sofi Storbacka.

- De flesta mor- och farföräldrar är viktiga för sina barnbarn, men så finns det de som inte riktigt går att lita på, säger familjerådgivare Ann-Sofi Storbacka vid Familjerådgivningscentralen i Raseborg.

Storbacka säger att det kommer mammor till familjerådgivningen som i och med att de själva fått barn börjat fundera på många slags frågor.

Barnbarn med mormor läser bok.
Barnbarn med mormor läser bok. Bild: Yle/Jari Kovalainen barnbarn,Raseborg

- De flesta inser när de får barn att relationerna till de egna föräldrarna är viktiga och de vill försöka förbättra relationen. Man vill fundera på en hurudan kontakt man vill ha till sina egna föräldrar, hur man ska upprätthålla en nära relation som ändå inte är kvävande, säger Storbacka.

Ofta visar det sig att många färska mammor önskar en bättre relation till den egna mamman.― Familjeterapeut Ann-Sofi Storbacka.

Livets efterrätt kan bli bränd i kanterna

Ett barnbarn är i bästa fall en välkommen och efterlängtad liten familjemedlem, en livets efterrätt.

Många har beskrivit den speciella sällsamma känslan i att möta sitt barnbarn för första gången; det finns någonting mycket bekant men också obekant i den nya personen.

- Det händer alltid någonting med en person när det föds ett barn, både vad gäller barn och barnbarn. Man börjar ställa sig frågor, såsom att en hurudan farfar vill jag vara? Hur ska jag hitta ett bättre sätt att vara pappa på än vad min pappa var för mig?, säger Storbacka.

Sjukhusprästen Ann-Sofi Storbacka
Ann-Sofi Storbacka. Sjukhusprästen Ann-Sofi Storbacka Bild: Yle/Anna Savonius familjeterapeut,evangelisk-lutherska kyrkan

När man får ett barnbarn får man en orsak att skämma bort någon en smula extra och man kanske får återuppleva den julstämning som rådde när det egna barnet var litet.

Och framför allt är det i de flesta fall så att far- eller morföräldern inte har huvudansvaret för vården och uppfostran - ansvaret ligger hos föräldrarna. Den äldre generationen ska kunna umgås mer fritt från krav.

Och det är just där som problem ofta uppstår.

Var går åsikterna mest i sär mellan småbarnsföräldrar och den äldre generationen?

- Ett vanligt problem i relationen till mor- och farföräldrar är de olika förväntningarna på hur mycket de äldre ska ställa upp. Ofta är ju mor- och farföräldrar ännu i arbetslivet då barnbarnen är små och det blir en utmaning för dem att hitta en balans mellan att umgås och att vara regelrätt barnvakt, säger Storbacka.

Den nyblivna föräldern behöver ibland hjälp med att tackla sin besvikelse över att den egna föräldern inte uppfyller de förväntningar man ställt gällande relationen till barnbarnet.

Den färska föräldern kan känna sig ganska ensam om de äldre signalerar att de inte orkar ställa upp på önskat sätt.

Linda Sundberg knuffar sonen Rufus i barnvagn längs Vålaxvägen
Linda Sundberg knuffar sonen Rufus i barnvagn längs Vålaxvägen Bild: Yle/Carmela Walder barnvagnar,rufus sundberg

- Det som är viktigt att komma ihåg är att mor- och farföräldrar inte har någon skyldighet att ställa upp som barnvakter. Man får inte skuldbelägga mormor för att hon vill ha egen tid. Människor är också ofta i bra skick och därmed aktivare än förr, säger Sundell.

Mor- och farföräldrar måste få vara aktiva på egna villkor.― Verksamhetsledare Pia Sundell.

Samtidigt som föräldrarna har huvudansvaret för vården och uppfostran har de också den slutliga bestämmanderätten, vilket den äldre generationen ska vara lyhörd för.

- Det är ytterst viktigt för de äldre att tänka på och respektera att det är föräldrarna som bestämmer spelreglerna, säger Sundell.

Man ska kunna säga att jag är inte bekväm med detta och jag är mamma, jag vill inte ha det såhär.― Verksamhetsledare Pia Sundell.

- En annan sak som kan skapa schismer mellan generationerna är skillnaderna i synsättet på hur barnet ska uppfostras och direkt bristande respekt för varandras metoder, säger Storbacka.

Hur ska man då tackla situationen om den äldre generationen lägger sig i för mycket? Till exempel i fråga om mat har ju generationerna ofta olika syn på vad som är bra för barnet.

- Det är ett verkligt problem och det är alltid jättekänsligt hur man ska ta upp det till diskussion, säger Sundell.

Rådet från dem som jobbar med dessa frågor är att lyfta fram problemen och prata om dem, även om det känns svårt. Tillsammans kan man försöka hitta en lösning så att det fungerar för alla.

"En egen dålig föräldrarelation ska helst inte hindra kontakt mellan de äldsta och de yngsta"

Alla äldre som önskar får inte vara med i barnbarnets liv, trots att de "skött" sig.

Det kan vara fråga om skilsmässa där den förälder som får vårdnaden om barnet bestämmer att ex-partnerns föräldrar inte har något att skaffa längre i barnets liv.

Det kan också vara fråga om problem med rusmedel, psykisk ohälsa hos mor- eller farföräldern - eller någon annan orsak till att småbarnsföräldern inte vill upprätthålla kontakten med sina egna föräldrar eller svärföräldrarna.

- Man ska ändå försöka göra allt som står i ens makt för att barnet ska få fortsätta umgås med sina mor- eller farföräldrar. Ett barn har rätt till sitt nätverk, säger Sundell.

Människor på stranden.
Människor på stranden. Bild: EPA/MANUEL LORENZO alicante

Men det förekommer också att det är den äldre som inte uppvisar något som helst intresse för att träffa sitt barnbarn.

De egna hobbyerna kan vara mer intressanta - personen i fråga kanske tänker att det nu är det vuxna barnets tur att få känna på hur det är att sitta fast mellan jobbet, dagiset, matbutiken och hemmet.

- Det är viktigt vid schismer att förklara för barnet att det inte är barnets fel om farmor inte vill träffas, säger Sundell.

Ibland försvåras relationer exempelvis av långa avstånd i kombination med ekonomiska svårigheter eller sjukdom.

Lagen angående vårdnad av barn och umgängesrätten ses över för närvarande för att motsvara dagens behov. Det innebär att rätten att träffa också andra vuxna än de egna föräldrarna föreslås skrivas in i lagen - vilket kan vara bra för mor- och farföräldrar.

Känner du igen de här problemen? Hur fungerar relationerna mellan generationerna i din familj? Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet nedan!

Läs mera:

Dagens mommo kan finnas på andra sidan jordklotet

Att vara mor- eller farförälder utmålas ofta som livets efterrätt där man kan njuta av barnets utveckling med andra ögon än då de egna barnen var små. Men alltid är det inte idyll och mysiga sagostunder.