Hoppa till huvudinnehåll

Mutor ledde till 30-årigt intresse för pappersdockor

Pappersdockor i ett häfte.
Pappersdockor är Vivan Björkskogs stora hobby. Pappersdockor i ett häfte. Bild: Privat/Vivan Björkskog pappersdockor,vivan björkskog

Vivan Björkskog i Karleby samlar på pappersdockor och har gjort det i över 30 år. Tandläkarskräck och mutor är starkt förknippat med intresset.

Björkskog fick sina första pappersdockor när hon var åtta år gammal och måste göra regelbundna besök till tandläkaren. Hennes pappa måste muta henne för att få henne att gå till tandläkaren.

Och mutorna var alltså pappersdockor. Men trots att hon lekte med dockorna svalnade intresset så småningom och många av hennes pappersdockor slängdes bort. I vuxen ålder fann hon igen kärleken till sin barndomsleksak.

- När pojkarna var små, så hittade jag mina Hemmets veckotidning pappersdockor i en låda och då tänkte jag för trettio år sedan att jag börjar samla på de här och ser hur många jag får, säger Björkskog.

Bekanta hjälper henne med samlandet

Under de senaste trettio åren har hon hunnit samla ihop en hel del pappersdockor och hennes samling omfattar nästan 9 000 olika dockor. Hon har även fått engagera andra i sitt intresse.

- Jag har många som söker år mig då de far till utlandet och det gör jag också själv. De söker på loppisar och överallt, så att jag ska få pappersdockor från olika länder.

En papperdsocka med brunt hår och en rödrutig kjol på sig.
En papperdsocka med brunt hår och en rödrutig kjol på sig. Bild: Privat/Vivan Björkskog Klippdocka,pappersdockor,hobbyer

Men alltid går det inte vägen.

- Det som gör mig ledsen är då folk vet att jag samlar på klippdockor och så har de tömt vinden och slängt gamla tidningar utan att fråga mig.

Favoriterna från äldre dagar

Det görs fortfarande pappersdockor, men bland annat Hemmets veckotidning och Året runt slutade göra klippdockor 1984, medan Allers gjorde klippdockor ända till 1992.

Pappersdockor föreställande Dorothy Lamour och Mary Tyler Moore.
Pappersdockor föreställande Dorothy Lamour och Mary Tyler Moore. Bild: Privat/Vivan Björkskog pappersdockor,Dorothy Lamour,Mary Tyler Moore,vivan björkskog

Enligt Björkskog är inte de nya dockorna lika fina som de som gjordes till exempel på 1930-talet. Därför är också hennes favorit dockor från tiotals år tillbaka.

- De gamla och så de som jag själv har lekt med när jag var liten. Jag har också många vackra och gamla från 1930- och 1940-talet, som jag är jätteglad för. De är så speciella.

Björkskog lever för sina pappersdockor och de är hennes favoritsyssla därför ser hon ingen orsak att sluta samla på dockorna.

- Jag har inget tak, men åtmistone till 10 000 ska jag försöka komma.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten