Hoppa till huvudinnehåll

Sampo Terho: Vi stöder ingen i presidentvalet

Sampo Terho.
Sampo Terho. Sampo Terho. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen Sampo Terho

Blå framtid ställer sig inte officiellt bakom någon kandidat i presidentvalet i januari - det meddelade Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho när han gästade Morgonettan.

Terho ville inte säga vilken kandidat han tycker är mest lämplig som president.

- Det är upp till var och en att själv välja vem man vill stöda, sa Terho.

Blå framtid hinner enligt Terho inte ställa upp en egen presidentkandidat.

Sampo Terho, Matti Torvinen och Tiina Elovaara håller plastlådor med Blå framtids anhängarkort.
Blå framtids 5000 anhängarsedlar, som i tre små askar. Sampo Terho, Matti Torvinen och Tiina Elovaara håller plastlådor med Blå framtids anhängarkort. Bild: Lehtikuva Blå framtid,Sampo Terho,Tiina Elovaara,Matti Torvinen,Anhängarkort

Föreningen har precis samlat in de över 5000 anhängarkort som behövs för att kunna bilda ett parti.

För att ställa upp en presidentvalskandidat behöver man en valmansförening med 20 000 undertecknare.

Skillnaderna mellan Blå framtid och Sannfinländarna

Terho tänker själv ställa upp både i det kommande riksdagsvalet och i landskapsvalet, men inte i valet till EU-parlamentet.

Blå framtid bröt sig ut ur Sannfinländarna i somras då Jussi Halla - aho valdes till ny ordförande för partiet.

I Morgonettan fick Terho flera frågor om hur Blå framtid och Sannfinländarna skiljer sig från varandra.

Bild på Jussi Halla-aho och Sampo Terho.
Jussi Halla-aho och Sampo Terho ställdes mot varandra i Sannfinländarnas ordförandeval. Halla-aho vann och Terho lämnade partiet några dagar senare. Bild på Jussi Halla-aho och Sampo Terho. Bild: Jarno Kuusinen Sannfinländarna,politik,Jussi Halla-aho,Sampo Terho

Han underströk Blå framtids regeringsduglighet och att man eftersträvar resultat och inte vill ägna sin tid åt att bortförklara misslyckade uttalanden, som Sannfinländarna fått göra.

Han sa att det i det gamla Sannfinländska partiet fanns två falanger: de som ville koppla ihop alla politiska frågor, från VR till vårdreformen med invandringsfrågan, och de som var allmänpolitiker.

Han ville i programmet än en gång ta avstånd från Suomen Sisu och sa att han inte vill höra till ett parti där ledaren är medlem där.

"Väljarna vet inte vad Blå framtid står för"

Terho ville ändå understryka att det finns mycket som borde göras åt både invandring och EU-politik.

Bland annat förde han fram att man borde behandla asylansökningar redan utanför Europa.

På det sätter löser man problemet med att de som fått negativa beslut blir kvar här som papperslösa, sa Terho. Dessutom skulle det här spara pengar, sa han.

Om mänskor blir förföljda i sina hemländer borde man applicera fredsbevararlogiken, sa den tidigare fredsbevararen Terho och menade att man borde lösa problemen där de är.

Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho presenterar budgetförslaget.
Sampo Terho med regeringskollegerna Petteri Orpo (Saml) och Juha Sipilä(C). Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho presenterar budgetförslaget. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Petteri Orpo,Sampo Terho,Regeringen Sipilä

Han svävade på målet när han fick frågor om vilken legitimitet Blå framtid har i regeringen med fem ministrar och ett gallupstöd på bara en dryg procent.

Han sa att Blå framtid har startat från noll och att väljarna kanske inte ännu riktigt vet vad de står för och kallade samtidigt Blå framtid för ett politikens startup.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes