Hoppa till huvudinnehåll

Torniainen på fri fot representerade motståndsrörelsen

Jesse Torniainen deltar i en nynazistisk demonstration i Tammerfors.
Jesse Torniainen, till höger, deltog i Nordiska motståndsrörelsens manifestation i Tammerfors. Jesse Torniainen deltar i en nynazistisk demonstration i Tammerfors. Bild: Lehtikuva nynazism,nazism,nazister,Tammerfors,Jesse Torniainen

Den kända nynazisten Jesse Torniainen deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Tammerfors på lördagen. Torniainen dömdes i fjol för grov misshandel vid Stationsplatsen i Helsingfors.

I september i fjol då Nordiska motståndsrörelsen delade ut tidningar vid stationen spottade en förbipasserande på gatan framför nynazisterna och kallade dem för rasistclowner.

Torniainen gjorde då en kraftig hoppspark mot mannens bröst varpå offret föll bakåt mot asfalten och slog huvudet.

Mannen tillbringade fem dagar på sjukhus men dog av hjärnblödning efter att han blivit utskriven.

Ovillkorlig fängelsedom - går fri tills hovrätten tar upp fallet

Helsingfors tingsrätt såg inte ett samband mellan offrets död och misshandeln som Torniainen gjort sig skyldig till och förkastade därför åtalet om grovt dödsvållande.

Torniainen dömdes däremot till två års ovillkorligt fängelse för grov misshandel.

Torniainen har överklagat domen till hovrätten.

Enligt tidningen Iltalehti går Torniainen fri tills behandlingen i hovrätten börjar eftersom tingsrätten inte begärde att Torniainen skulle häktas då domen föll i december.

Läs mera:

Nynazisten Torniainen döms till två års fängelse för misshandel - inte dödsvållande

Nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen dömdes på fredagen i Helsingfors tingsrätt till två års fängelse för grov misshandel. Åtalet om grovt dödsvållande har förkastats.

Läs också