Hoppa till huvudinnehåll

Han testade 12 olika religioner under ett års tid - experimentet blev en personlig resa

Fredrik Westblom
Fredrik Westblom Bild: Yle/Roger Källman fredrik westblom

Från taoism till satanism. Under ett års tid har frilansjournalisten Fredrik Westblom i Vasa provat på 12 olika religioner. Idén fick han när han såg alla nyheter om religiös extremism.

- Alla är så övertygade om att just de har rätt och därför kan de göra vad som helst. Jag blev helt enkelt trött på det och ville veta mera, säger Fredrik Westblom.

Människor tog kontakt

Fredrik är född och uppvuxen i den evangelisk-lutherska kyrkan och han ville ta reda på hur andra människor tror och tänker. Han förberedde sig genom att själv läsa på och diskutera med människor som utövar religionerna i fråga.

Människor tog självmant kontakt för att berätta om sin tro när de hörde om hans projekt.

Under det gångna året har Fredrik utövat taoism, ateism/agnosticism, satanism, kristendom, shamanism, buddhism, diskordianism, mormonism, voodoo, islam och asatro.

en Bibel och ett krucifix
en Bibel och ett krucifix Bild: Mostphotos Bibeln,religioner,kristendom,kristna

Inledde med wicca

I augusti förra året inledde Fredrik med att utöva wicca, en nyhednisk religion som skapades på 1950-talet av britten Gerald Gardner. Fredrik säger att det var en intressant upplevelse. Det finns ganska många wiccaner i Österbotten och religionen var inte helt obekant för Fredrik.

När det gäller satanismen säger Fredrik att LaVey-satanism närmast är en ateistisk religion där man inte dyrkar djävulen. Istället upphöjer man sig själv som person.

- Det är en religiös filosofi som upphöjer människan istället för att sätta sin tilltro till någon övernaturlig makt.

Diskordianismen blev favorit

Fredrik säger att året satt sina spår i hur han tänker och tycker. Hans personliga favorit bland religionerna visade sig vara diskordianismen.

Dikordianismen fokuserar på relationen mellan ordning och kaos. De som utövar diskordianism använder sig mycket av humor, ofta en absurd form av humor som är integrerad i själva trosläran.

Det råder delade meningar om diskordianismen faktiskt är en riktig religion

Människofigur omringad av religiösa figurer
Människofigur omringad av religiösa figurer Bild: YLE/Minna Lusa religion (fenomen),livsåskådning

Personlig resa

Fredrik har inga tankar på att omvända sig och börja utöva någon av de obekanta religioner. Tanken var främst prova på religionerna som ett journalistiskt projekt.

Men det blev automatiskt så att Fredrik började utvärdera sig själv och hur han ser på världen. Han säger att experimentet blev en personlig resa som bottnar i självrannsakan.

- Det handlar om soul searching och det är lite skrämmande. Man hittar saker hos sig själv som man kanske inte riktigt räknade med.

Fredrik vill gärna göra något konkret av sina upplevelser och alla intressanta samtal han fört om religioner och tro under året. I vilken form är ännu lite oklart.

- Men jag vill absolut fortsätta att lära mig mera om religioner och fortsätta att diskutera tro med människor, säger Fredrik Westblom.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes