Hoppa till huvudinnehåll

Bestämmer ditt husdjur vem som blir din partner? — "Jag tar inte en partner som inte tycker om hundar"

Hund i säng
Hunden påverkar ägarens sätt att konsumera. Hund i säng Bild: Yle/Mira Pelo hund,sängar,sömn,husdjur

Människor gör förvånansvärt många beslut på sina husdjurs villkor. Hunden eller katten kan till och med påverka vem du väljer som livskumpan.

Hurudana inköp gör du? Hur stor bil kör du och när jobbar du? Ett husdjur kan spela en förvånansvärt stor roll i ditt liv och i dina val, säger forskardoktor Henna Syrjälä från Vasa universitet.

Syrjälä har i flera år undersökt husdjursägares konsumtion. I sin forskning har hon märkt att människor tar sina husdjur i beaktande när de gör olika inköp, även om inköpen inte direkt har med husdjuret att göra.

Syrjälä nämner inredning som ett exempel på det här och då till exempel valet av ett nytt golv.

- Vilka golvmaterial är inte för hala för hunden. På vilka material syns inte hår och lera så bra.

Forskardoktor Henna Syrjälä
Forskardoktor Henna Syrjälä från Vasa universitet. Forskardoktor Henna Syrjälä Bild: Tiia Röksä hund,henna syrjälä

Partnern måste tycka om djur

Tiina Ijäs som rastar sina fyra hundar säger att hon långt planerar sina dagar utgående från hundarna. Också arbetstiden måste ibland vara flexibel på grund av hudarna.

- Om en hund till exempel har blivit opererad så har jag tagit hunden med till jobbet eller jobbat hemifrån eller till och med tagit ledigt någon dag, säger Ijäs.

Det här fenomenet har också forskardoktor Henna Syrjälä observerat i sin forskning.

Hundarna och katterna påverkar också på annat än inköp och arbete. Husdjuren inverkar bland annat på hur mycket ägaren reser.

Det mest överraskande tycker Syrjälä det är att husdjuren till och med påverkat vem man väljer till partner.

Gifte sig med hundägare

Laura Ahonen gifte sig till sist med en man som också hade hund, precis som hon själv.

- Jag dejtade några personer som jag märkte att inte brydda sig om hundar. Det påverkade nog eftersom hunden är en del av mitt liv och definierar en hel del av min vardag, säger Ahonen.

Tiina Iljäs håller med.

- Jag vill inte ha en partner som inte tycker om hundar. Och jag har många hundar så han måste verkligen tycka om hundar.

Husdjuret och ägaren konsumenter

Syrjälä har också varit med och undersökt på vilka sätt ägaren och hens husdjur fungerar som ett par när det gäller konsumtion.

Husdjuren kan på sätt och vis vara en serviceproducent som sköter om att ägaren motionerar och mår mentalt bra.

Husdjuren kan också själva vara konsumenter då de till exempel går på behandlingar som till exempel hundmassage. Veterinärmottagningen kan bli vald med tanke på var husdjuret trivs bäst.

Leonbergerhunden Jalmari.
Veterinärmottagningen kan bli vald med tanke på var husdjuret trivs bäst. Leonbergerhunden Jalmari. Bild: Yle / Ted Urho evidensia,leonberger

Dessutom erbjuder husdjuret sin ägare möjlighet att konsumera.

Genom produkter och service för husdjuret ger djuret också ett sätt för ägaren att uttrycka sig själv och sin identitet. Syrjälä ger ett exempel med sin egen hund.

- Herkku bryr sig inte om att hon har ett ljusrött halsband med dödsskallar. Det är jag som har valt det här mönstret. Herkku har gjort det här konsumtionsbeslutet möjligt för mig, säger Syrjälä.

Yle — Hanna Terävä. Översatt av Malin Hulkki.

Päättääkö lemmikkisi tulevan puolisosi? – "En ota sellaista kumppania, joka ei pidä koirista"

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten