Hoppa till huvudinnehåll

Ett rungande ja till ökat självstyre i Veneto och Lombardiet

Väljare identifierar sig i en vallokal i Brescia, Lombardiet.
Väljare identifierade sig i en vallokal i Brescia, Lombardiet. Väljare identifierar sig i en vallokal i Brescia, Lombardiet. Bild: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA Italien,folkomröstningar,självstyrelse

Över 95 procent röstade ja till utökat självstyre i de välmående norditalienska regionerna Veneto och Lombardiet. Det hävdar regionernas presidenter, efter gårdagens rådgivande folkomröstningar.

Enligt preliminära siffror blev valdeltagandet 58 procent i Veneto, där det krävdes ett valdeltagande på minst 50 procent för giltigt resultat.

I Lombardiet, med regionhuvudstaden Milano, bedöms valdeltagandet ha legat på litet över 40 procent. Där fanns ingen röstspärr motsvarande den i Veneto.

Hackerattacker mot röstningssystemet har fördröjt de slutliga resultaten, men enligt regionpresidenterna röstade alltså över 95 procent av valdeltagarna för ökat självstyre.

Ger regionernas ledare mandat att förhandla med Rom

Både Veneto och Lombardiet styrs av det populistiska ytterhögerpartiet Lega Nord.

I folkomröstningarna har Lega Nord fått flankstöd av den före detta premiärministern Silvio Berlusconis Forza Italia och den populistiska Femstjärnerörelsen.

Folkomröstningarna är inte bindande, men ger regionledarna ett starkt mandat att börja förhandla med Rom om större regionalt inflytande över exempelvis infrastruktur, miljöskydd, hälsovård och utbildning.

Helst vill de också få större inflytande över frågor som säkerhet och invandring, men det förutsätter förändringar i grundlagen.

Stärker Lega Nord

Den bärande tanken bakom omröstningen har varit att de här rika norditalienska regionerna inte ska behöva bära ansvar för de fattigare syditalienska regionerna.

Venetos regionpresident Luca Zaia röstade i en vallokal i San Vendemiano.
Venetos regionpresident Luca Zaia röstade i en vallokal i San Vendemiano. Venetos regionpresident Luca Zaia röstade i en vallokal i San Vendemiano. Bild: EPA-EFE/VENETO REGION PRESS OFFICE Italien,Luca Zaia

Venetos regionpresident Luca Zaia beskrev valresultatet som en "big bang".

- Vi är övertygade och jag hoppas att Rom nu förstår att det här inte är bara vad ett parti önskar, utan det här är vad folket vill, sade Zaia.

- Jag kommer att fara till Rom och begära mera makt och mera resurser, inom ramen för nationell enighet, sade Lombardiets regionpresident Roberto Maroni.

De två ledarna ska nu först möta sina regionala råd för att formulera sina önskemål innan de far till Rom för ett möte med premiärminister Paolo Gentiloni.

Lombardiets regionpresident Roberto Maroni intervjuades i en vallokal i Lozza.
Lombardiets regionpresident Roberto Maroni intervjuades i en vallokal i Lozza. Lombardiets regionpresident Roberto Maroni intervjuades i en vallokal i Lozza. Bild: EPA-EFE/MATTEO BAZZI Italien,Roberto Maroni

Båda regionpresidenterna tillhör alltså populistiska Lega Nord.

Enligt politiska bedömare stärker resultatet av folkomröstningarna Lega Nord på det nationella planet, inför nästa års parlamentsval.

Kunde innebära ett hårt slag för den statliga ekonomin

Regionerna Veneto och Lombardiet står för ungefär 30 procent av Italiens bruttonationalprodukt.

Enligt nyhetsbyrån AFP bidrar Lombardiet med ungefär 54 miljarder euro mer i skatter till Rom än vad regionen får tillbaka i offentliga anslag.

Veneto nettobidrag till centralregeringen ligger på ungefär 15,5 miljarder euro.

Ledarna för de två regionerna skulle vilja halvera sina nettobidrag till centralregeringen, genom att överta ansvaret för en rad samhällsfunktioner.

Omröstningarna, som har fått den italienska grundlagsdomstolens godkännande, skulle i teorin kunna leda till ett allvarligt slag för den italienska regeringens ekonomiska rörelseutrymme.

Källor: AFP, AP, Yle