Hoppa till huvudinnehåll

Heliövaara tackar för sig - någon annan får ta över chefsskapet för statens ägarstyrning

Chef för statens ägarstyrning
Chef för statens ägarstyrning Eero Heliövaara

Chefen för Arbets- och näringsministeriets avdelning för statens ägarstyrning, Eero Heliövaara, vill inte fortsätta på sin post.

Han säger till FNB att han inte kommer att ansöka om tilläggstid när mandattiden löper ut vid årsskiftet.

Han förnekar att uppståndelsen kring Finnairchefens tilläggspension i somras skulle ha påverkat hans beslut.

Både statsminister Juha Sipilä (C) och minister Mika Lintilä (C), som ansvarar för statens ägarstyrning, kritiserade Heliövaara då det kom fram att Finnairs styrelse fattat beslut om tilläggspension för sin vd Pekka Vauramo.

Tilläggspensionen strider mot principerna för ägarstyrningen, påpekade bägge.

Sipilä sade i augusti att han borde ha informerats om planerna och Lintilä konstaterade att hans förtroende för Heliövaara vacklade.

Pensionen uppmärksammades först efter tidningsartikel

Det har varit många turer kring den omstridda tilläggspensionen.

Suomen Kuvalehti skrev om Finnairs beslut redan i februari 2017 men det var först förra sommaren som det blev rabalder kring den då Helsingin Sanomat skrev om saken.

Eero Heliövaara har förklarat att Finnairs styrelse självständigt hade fattat beslut om pensionen, och beslutet hade förvånat honom en aning.

Han berättade i Yles morgon-tv i augusti att han diskuterat olika alternativ att höja Pekka Vauramos lön med ordföranden för Finnairs belöningskommitté, Jussi Itävuori, i mars 2016.

Det fanns ett tryck på att justera lönen, sade Heliövaara. Ett alternativ var en lönehöjning, ett annat en tilläggspension.

Själv hade jag föredragit en lönehöjning för Vauramo, sade Heliövaara.

Läs också