Hoppa till huvudinnehåll

Köp inhemskt vädjar bönder – svårt att hitta rätt bland alla symboler och logor klagar konsumenterna

Den blå svanen visar att produkten kommer från Finland.
Mjölkförpackning med Gott från Finland-märket. Den blå svanen visar att produkten kommer från Finland. Bild: Yle/Johanna Ventus mjölk,Livsmedelsaffärer och supermarketer,Svanen

Efter den rekorddåliga skörden uppmanar Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund konsumenterna att välja inhemskt. I butiken är det svårt att hitta rätt då det finns så många olika märken och certifieringar.

Årets skörd har mer eller mindre regnat bort och vid Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) uppmanar man nu konsumenterna att välja inhemskt då de handlar.

- Konsumtionen av inhemska produkter är alltid viktigt men speciellt under ett år som detta är det viktigt att konsumenten stöder våra finländska jordbrukare. Genom att konsumera inhemska livsmedel visar man att det finns en efterfrågan vilket leder till ett högre producentpris, säger Jonas Laxåback verksamhetsledare vid SLC.

Jonas Laxåback.
Jonas Laxåback. Jonas Laxåback. Bild: YLE/ Luzilla Backa slc

Vit svan på blå botten betyder att varan kommer från Finland

Ett sätt bra sätt att försäkra sig om att pengarna går till finländska bönder är enligt Jonas Laxåback att man i butiken tar för vana att kolla märkningen av olika produkter.

Vill man ha inhemskt gäller det till exempel att hålla utkik efter en vit svan på blå botten.

- Jag tycker själv att det är lätt då man i butikhyllan ser en svan. Så vet man att det betyder att det är en inhemsk produkt som producerats efter vissa kriterier.

Gott från Finland-märket som Laxåback hänvisar till är ett av Finlands mest kända märken. Enligt föreningen Matinformation som äger märket känner över 90 procent av finländarna igen den vita svanen på blå botten.

Då tidningen Markkinointi & Mainonta i september gjorde en undersökning av 958 varumärken placerade sig svanen på sjunde plats av Finlands mest kända märken.

Svanen visar att produkten kommer från Finland.
Gott från Finland märket. Svanen visar att produkten kommer från Finland. Bild: Yle/Johanna Ventus sallader (maträtter),Livsmedelsaffärer och supermarketer,Svanen

"Som konsument idag måste man jobba lite"

Märket får bara användas på livsmedel som är tillverkade och förpackade i Finland och som innehåller minst 75 procent råvaror från Finland.

Då det gäller kött, fisk, ägg och mjölk måste produkten helt och hållet vara tillverkat i Finland.

Konsumenter som vill köpa inhemska trädgårdsproukter som grönsaker, bär och frukter ska hålla utkik efter
hjärtbladsmärke Rent inhemsk.

Certifiering hjälper konsumenter att hitta inhemska produkter.
Certifiering hjälper konsumenter att hitta inhemska produkter. Bild: Yle/Johanna Ventus Livsmedelsaffärer och supermarketer,inhemska produkter

Men den vita svanen på blå botten är bara ett av många märken och som konsument kan det vara svårt att veta vad alla märken och symboler står för konstaterar Sofia Grynngärds vid Marthaförbundet.

- Som konsument idag måste man vara beredd att jobba lite Det är mycket att hålla kolla på, säger Grynngärds.

Grön svan betyder inte att produkten är ekologisk

Till exempel finns det förutom den vita svanen på blå botten också en annan mycket känd svan. Miljömärket Svanens vision är Nordens officiella miljömärkning.

Den vita svanen på grön bakgrund finns inte på livsmedel utan på produkter som tvättmedel och wc-papper.

Att en vara är svanemärkt betyder att den uppfyller vissa kriterier då det gäller till exempel användningen av kemikalier, utsläpp och avfallshantering.

Certifiering hjälper konsumenter att hitta inhemska produkter.
Miljömärket Svanen. Nordens officiella miljömärkning. Certifiering hjälper konsumenter att hitta inhemska produkter. Bild: Yle/Johanna Ventus inhemska produkter,Svanen

- Ur en miljösynvinkel är det bättre att köpa ett tvättmedel som är svanemärkt än en produkt som saknar märkning. Men också om man köper en vara som är svanemärkt ska man komma ihåg att använda den sparsamt. Att använda en deciliter svanemärkt diskmedel är inte en miljögärning.

Solmärket ingen garanti för att varan är från Finland

Att det finns en svan på en produkt betyder däremot inte att varan är ekologisk. Den som vill köpa en ekologisk vara kan hålla utkik efter till exempel ett löv eller ett solmärke berättar Grynngärds.

Europalövet är ett grönt märke med vita stjärnor som bildar ett löv. Lövet är obligatoriskt på alla färdigförpackade ekologiska livsmedel som framställs inom EU.

Livsmedel med märket ska bestå av ingredienser som till 95 procent är ekologiska.

Luomo är en ekologisk märkning.
Europalövet. Luomo är en ekologisk märkning. Bild: Yle/Johanna Ventus ekoprodukter,Livsmedelsaffärer och supermarketer

Solmärket Luomu i sin tur är en garant för att varan är ekologiskt producerad och kontrollerad av finländska myndigheter.

Märket beviljas av Livsmedelssäkerhetsverket och produkten ska vara tillverkad eller förpackad i Finland.

Certifiering hjälper konsumenter att hitta inhemska produkter.
Luomu-märket, andra från vänster. Certifiering hjälper konsumenter att hitta inhemska produkter. Bild: Yle/Johanna Ventus inhemska produkter,Livsmedelsaffärer och supermarketer

Som konsument kan det vara svårt att hålla koll på skillnaderna mellan alla olika märkningar. Sofia Grynngärds har själv blivit förvånad då hon satt sig in i vad de olika symbolerna står för.

Solmärket är till exempel inte en garanti för att en produkt helt och hållet är producerad i Finland.

- Jag hade faktiskt trott att märkningen betyder att det bara handlar om finländska ekoprodukter men så är det inte. Det kan också vara så att produkten endast är förpackad i Finland.

Projektledare Sofia Grynngärds från Marthorna.
Sofia Grynngärds. Projektledare Sofia Grynngärds från Marthorna. Bild: Yle/Malin Hulkki Finlands svenska Marthaförbund,sofia grynngärds

Alla symboler och märken förvirrar

Att de olika märkningarna förvirrar konsumenterna står klart då Yle Österbotten besöker en matbutik i Vasa.

Då konsumenterna får se en bild på miljömärket Svanen är det många som tvekar då de får frågan vad svanen står för.

- Det är någon form av inhemsk produkt tror jag, säger Kim.

- Något med natur eller kanske det betyder att vara är ekologisk, gissar Marina.

- Det betyder att produkten är svanemärkt men vad det betyder minns jag inte, säger Stina.

Päivi Tuomisto handlar gärna ekologiskt.
Päivi Tuomisto vill välja ekologiskt då hon handlar. Päivi Tuomisto handlar gärna ekologiskt. Bild: Yle/Johanna Ventus butik,konsumentpriser,Konsument,päivi tuomisto

Päivi Tuomisto brukar söka efter svanenmärkningen då hon handlar.

- Ja då jag köper maskindisktabletter brukar jag se att de har märkningen.

Viktigast för Päivi är att produkterna hon köper är ekologiska.

- Om valet står mellan en vara med en svan och en som är ekologisk tar jag den ekologiska.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten