Hoppa till huvudinnehåll

Krogpersonal som nekade romer servering dömdes i hovrätten

Helsingfors hovrätt
Krogpersonal dömdes i Helsingfors hovrätt. Helsingfors hovrätt Bild: YLE/ Christoffer Gröhn hovrätten i helsingfors

Helsingfors hovrätt dömde på måndagen personalen på en restaurang i Malm i Helsingfors för diskriminering av ett sällskap romer. En säkerhetsansvarig och en servitör dömdes till dagsböter och ska också betala skadestånd.

Våren 2015 hade två män och en kvinna av romsk härkomst inte blivit serverade på en krog i Malm.

Orsaken var att krogpersonalen misstänkte att det var samma sällskap som veckoslutet innan hade besökt krogen och då stulit ett bankkort från en annan kund.

Krogens säkerhetsansvariga hade följt med sällskapet i övervakningskamerorna och tyckte att romerna var de samma som misstänktes för bankkortstölden tidigare.

Tingsrätten gav krogen rätt, hovrätten fällde

Då fallet var uppe i tingsrätten ansågs det att restaurangpersonalen hade haft rätt i att inte låta sällskapet med romer komma in på krogen. Helsingfors tingsrätt förkastade åtalen om diskriminering.

Hovrätten var av annan åsikt och ansåg att personalen hade agerat förhastat.

I den ursprungliga anmälan om bankkortsstölden talas det nämligen om två kvinnor och en man, vilket skulle betyda att sällskapet inte kan ha varit det samma som gjorde sig skyldiga till stölden.

Den säkerhetsansvariga dömdes till 30 dagsböter och en servitör till 20 dagsböter i hovrätten. De ska dessutom betala skadestånd på 800 euro till var och en av de tre romerna som nekades servering.