Hoppa till huvudinnehåll

Neziri talar ut om kollapsen: "Kunde inte ens gå ut på en promenad"

Nooralotta Neziri var med vid OS 2016.
Efter motgångarna börjar den gamla Nooralotta Neziri vara tillbaka. Nooralotta Neziri var med vid OS 2016. Bild: All Over Press Nooralotta Neziri,olympiska spelen,olympiska sommarspelen,Olympic Games,Rio de Janeiro (kommun),Rio 2016

År 2017 blev inte som Nooralotta Neziri hade tänkt. En fysisk och mental trötthet fick henne att avbryta friidrottssäsongen redan i juli. Nu är hon däremot tillbaka efter svårigheterna, och det med ny tränare i en ny miljö.

I en artikel på webbplatsen yleisurheilu.fi berättar Neziri bland annat om orsakerna till ett föreningsbyte, som ser henne lämna Turun Urheiluliitto och ansluta sig till Jyväskylän Kenttäurheilijat.

– Man är på ett helt annat sätt delaktig i en förenings verksamhet när man bor på samma ort. Just nu verkar det som att jag kommer att bo i Jyväskylä under en längre tid, säger Neziri.

Hon har tidigare representerat sin Åboförening, men bott i Björneborg.

Nu är det också hennes nye tränare, Petteri Jouste, som fört henne till Jyväskylä.

"Orkade inte ens ta mig ut på en promenad"

Efter kollapsen under sommaren 2017 är det nya vindar som blåser för den 24-åriga häcklöparen.

– De senaste 2-3 veckorna har jag känt att den gamla Nooralotta är tillbaka, men det tog nog länge. Hade någon frågat mig för en och en halv månad sen hur det blir med inomhussäsongen hade jag nog börjat kallsvettas, men nu är målet att nå upp till samma nivå i hallen som tidigare.

Neziri vilade sig tillbaka från bottenkänningen under 2017, då hon också satte punkt för tränarförhållandet till Jussi Ihamäki.

Nooralotta Neziri och Jussi Ihamäki, 2016.
Neziri och Ihamäki gick skilda vägar. Nooralotta Neziri och Jussi Ihamäki, 2016. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Nooralotta Neziri,Jussi Ihamäki

Under högsommaren 2017 drabbades Neziri av en ordentlig trötthet, både fysiskt och psykiskt. Hon valde då att bryta hela satsningen.

– När jag satte punkt för säsongen gjorde jag först absolut ingenting. Jag var helt enkelt slut, så trött att det tog 4-5 veckor för mig att ens ta mig ut på en promenad. Till och med det kändes motbjudande, minns Neziri.

Inledningsvis kändes träningen tung, men sakta men säkert jobbade hon sig tillbaka till en tävlingsidrottare igen.

"Trovärdigt att sikta på världstoppen"

Nu är siktet inställt på att klara EM-kvalgränsen till Europamästerskapen inomhus i Birmingham i mars. Gränsen är 8,14 när Neziris två år gamla rekord lyder på 7,97.

– Först ska jag få tävlingslöpningen att fungera. Sen är målet att nå till min egen nivå, där runt åtta sekunder och kunna tävla vid VM, menar Neziri.

Den 56-årige tränaren Jouste, som tagit över ansvaret för Neziris utveckling ser inga gränser för sin nya adept.

– Jag litar stenhårt på att hon kan springa snabbare än vad hon hittills gjort. Jag har pratat med människor som känner henne och grenen bra och de verkar ha samma uppfattning som jag. Jag tycker det är absolut trovärdigt att sikta på att nå världstoppen, menar Jouste.

Nooralotta Neziri intervjuas vid OS i Rio.
Neziri vid OS 2016. Nooralotta Neziri intervjuas vid OS i Rio. Bild: EPA/ANTONIO LACERDA Olympiska sommarspelen i Rio 2016,olympiska spelen,Rio de Janeiro (delstat),Brasilien,olympiska sommarspelen,Nooralotta Neziri