Hoppa till huvudinnehåll

Överkommissarie: Efterspelet till Honka-TPS är ett väldigt allvarligt tillbud

TPS-fansen firar på plan.
TPS-fansen firar på plan. Bild: Matti Raivio / All Over Press fotboll,FC Honka,TPS

Överkommissarie Stephan Sundqvist ser efterspelet till helgens toppmöte i herrettan mellan TPS och Honka som ett väldigt allvarligt tillbud.

Direkt efter att matchen var över rusade hundratals supportrar in på plan och efter det drabbade Åbo- och Esbofansen samman och flera personer var inblandade i ett slagsmål.

Stephan Sundqvist, som till vardags jobbar vid sydvästra Finlands polisinrättning, menar att det här är en sak som arrangörerna måste kunna förhindra.

- Jag är inte helt insatt i hur de hade planerat inför den här matchen, men det var väl känt att mycket stod på spel.

-Det måste man kunna ta i beaktande när man planerar. Under alla omständigheter måste man hindra att en massa människor springer in på planen. TV-bilderna såg väldigt oroväckande ut och så ska det inte få gå till.

Kommisarie Stephan Sundqvist
Överkommissarie Stephan Sundqvist. Kommisarie Stephan Sundqvist Bild: Yle/Nina Bergman kommisarie stephan sundqvist

Hur allvarlig var den här händelsen?

- Det var definitivt allvarligt. Under det ögonblick när människorna stormar in på planen kan ingen garantera spelarnas eller någon annans säkerhet. Så det här är ett mycket allvarligt tillbud. Som tur är hände såvitt jag vet inget mer allvarligt än lite blåmärken.

Fotbollsplanerna i det här landet ger inte så mycket möjligheter till att hindra sådant här.

Överkommissarie Stephan Sundqvist påpekar att fotbollsarenorna i Finland har en bristfällig säkerhetskonstruktion och därför kräver extra personal vid riskmatcher.

- Fotbollsplanerna i det här landet ger inte så många möjligheter till att hindra sådant här. Det är orealistiskt att tänka att det ska finnas stadiga stängsel runt alla planer, på samma sätt som ute i stora världen. Därför måste man därför vara väldigt noggrann när det kommer till riskmatcher. Alltså satsa på tillräckligt mycket säkerhetspersonal till sådana matcher.

Jarmo Kähkönen, vd för FC TPS, tycker det är tråkigt att det blev så här.

- Det här är inte bra för fotbollen. Det var lätt att komma in på planen, men det är ingen anledning till att försvara ett sådant beteende som vi såg i Esbo. Vi ska nu diskutera med våra fans för att få en bra helhetsbild av vad som har hänt.

I ljuset av vad som hände i Esbo måste vi vara på alerten.

TPS avancemang till ligan innebär också att Åboderbyna mellan TPS och FC Inter återkommer till hösten.

- Vi har erfarenhet från tidigare derbyn i Åbo och några sådana här scener som vi såg i Esbo har vi inte sett i Åbo. Men det här är helt klart något som vi kommer att ta itu med inför säsongen. Vi kommer att sitta ner med båda lagens företrädare och supportergrupper och se vad vi kan göra. I ljuset av vad som hände i Esbo måste vi vara på alerten, säger överkommissarie Stephan Sundqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland