Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk general om dödade soldaterna i Niger: De trodde de skulle klara sig på egen hand

En likbil i begravningsprocession transporterar kroppen till en av de döda amerikanska soldaterna i Niger.
En av de amerikanska soldater som dödades i Niger begravdes i Cooper City, Florida den 21 oktober. En likbil i begravningsprocession transporterar kroppen till en av de döda amerikanska soldaterna i Niger. Bild: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA begravning,USA,soldater

Det finns en risk för att det blir fler dödade amerikanska soldater i Niger, säger den amerikanska generalen Joseph Dunford.

Terrorismen sprider sig från Mellanöstern till Afrika. Då följer USA efter. Fyra amerikanska soldater dödades nyligen Niger. Nu berättar den amerikanska generalen Dunford varför och varnar för mer.

De amerikanska soldaterna var ute med sina kolleger från Niger, en patrull på ett 40-tal gröna baretter. De överraskades i ett bakhåll av 50 terrorister.

Efter en timmes kamp bad de om hjälp och efter ytterligare en timme kom franska Mirage-plan. Senare hämtades de till basen av franska helikoptrar.

”De trodde de skulle klara det”

General Joseph Dunford utgår ifrån att amerikanerna i början trodde att de skulle klara kampen på egen hand.

Slutresultatet var fyra döda amerikaner och fem från Niger, plus ett antal skadade. En av de omkomna amerikanerna hittades först senare i området.

Det är några av detaljerna som generalen Joseph Dunford avslöjade vid en presskonferens på måndagskvällen i Pentagon. Men han hänvisade också till utredningar som görs av FBI, som han påstod sig inte ha kännedom om.

Reparerar Trump-miss

General Dunford ville förbättra informationsgången till amerikanerna, och i synnerhet de anhöriga till de omkomna.

De har ju råkat ut för en uppenbarligen klumpig president Trump, som anklagas för att ha agerat okänsligt.

Han sägs till och med ha haft svårt att komma ihåg namnet på den omkomna i sitt samtal med en av änkorna.

Stor amerikansk närvaro i Afrika

General Dunford gav ut siffran på antalet amerikanska soldater i Afrika: 6.000 soldater i 53 afrikanska länder.

Många av dem är där för att undervisa och hjälpa den lokala militären att klara kampen mot Boko Haram, IS, Al Qaida och lokal gerilla.

På andra håll är de inblandade i kamp, men i Niger var amerikanerna ganska oskyddade. Det var inte några fiender i närheten, hade de fått veta. En uppenbar informationsmiss som nu utreds.

Måste vi vänja oss vid detta?

Vad betyder det här för framtiden frågar amerikansk press. Måste vi vänja oss vid flera döda amerikanska soldater också i Afrika?

Det är uppenbart att terroristkampen står inför ett skifte, säger general Dunford. IS sprider ut sin terror, efter att ha förlorat kalifatet och maktbasen i Raqqa och Mosul.

Nu söker sig terroristerna bort från Mellanöstern, decentraliserar bland annat till Afrika. Och USA följer efter, förklarar general Dunford,

Blir det rutin med nederlag också i Afrika?

Nej, svarar general Dunford, men kriget fortsätter tyvärr kräva fler dödsoffer. Nu är det viktiga enligt honom att lära av misstagen. För USA måste fortsätta kampen, betonar generalen.