Hoppa till huvudinnehåll

Benjamin Källman tackade nej till Sverige: "Har inte bråttom utomlands"

Benjamin Källman firar.
Benjamin Källman spelar hellre i Finland än sitter på bänken utomlands. Benjamin Källman firar. Bild: Jaakko Stenroos / AOP fotboll,FC Inter Åbo,Benjamin Källman

I år fick han sitt genombrott – nästa år ska han bli skyttekung. Benjamin Källman har valt den finländska rutten mot toppen. Och nej – fysiken är inte den urstarka anfallarens främsta egenskap.

Det är förmiddag i mitten av oktober och mätaren visar inte många plusgrader. FC Inter tränar på gräsplan nummer sju i Kuppis.

Bollen studsar lite hit och dit då Åbolaget drar igång en uppspelsövning. Lagets assisterande tränare Joe Allen surnar till.

– Vi missar för många enkla passningar! Kom igen, fokusera!

Det är symptomatiskt för Inter anno 2017. Laget parkerar på nionde plats i tabellen. En smärre skandal med tanke på spelarmaterialet.

En kille har ändå gjort succé de senaste månaderna: Benjamin Källman har hittat nätet nio gånger i ligan och är tillsammans med Timo Furuholm lagets vassaste målskytt.

Öppna Instagram-inlägget

Men Källman själv kallar inte säsongen en fullträff. Ordet han använder är turbulent.

– Det blev ju en lite svår säsong för mig. I början av säsongen fick jag inte den tro på mig själv som jag trodde att jag skulle få. Jag satt mycket på bänken och sådant, säger Källman och fortsätter:

– Här på slutet har jag fått mera speltid, då började också målen komma. På det sättet känns det bra – då jag har fått speltid har jag gjort bra ifrån mig. Jag har utvecklats jättemycket.

Vad orsakade islossningen? Svaret stavas tränarbyte. Efter att Shefki Kuqi sparkats fick Fabrizio Piccareta posten som chefstränare.

Njazi Kuqi lämnade klubben kort efter brodern. Källman tog vara på chansen som uppstod i tomrummet.

Timo Furuholm gratuleras för mål, våren 2017.
Benjamin Källman och Timo Furuholm har glänst i Inters anfall. Timo Furuholm gratuleras för mål, våren 2017. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Fotbollsligan,FC Inter Åbo,Timo Furuholm,Benjamin Källman
Jag anser inte att jag har bråttom utomlands fastän jag ska dit – och vill dit.

Fanns intresse i Sverige

På sätt och vis får FC Inter tacka Shefki Kuqi för valet att föredra Njazi framför Källman.

Om Källman hade börjat panga in mål redan i våras kunde det hända att den Ekenäsbördige strikern hade fortsatt karriären på annan ort.

Källman vill inte flytta utomlands innan han känner sig redo. Därför kritade han på för FC Inter i september.

– Det har alltid varit så att jag vill ha minst en säsong som jag spelar från start. Om det hade varit den här säsongen vet jag inte om jag hade förlängt. Det kändes som rätt val. Jag anser inte att jag har bråttom utomlands fastän jag ska dit – och vill dit.

Källman tackade nej till en drös finländska klubbar då han förlängde med FC Inter. Det fanns också intresse i Sverige.

Du funderade inte på en flytt till Sverige?

– Nej, inte ännu. Jag vill känna att jag är redo att flytta utomlands. I år har det gått bra, men jag har bara varit förstaanfallare en halv säsong. Jag vill ha en hel säsong, så att jag känner mig trygg och är redo att ta nästa steg.

Vad känner du att den finländska ligan kan erbjuda dig nästa år?

– Att jag får ansvar och får speltid. Att jag kan utvecklas och får göra mål och spela bra. Om jag nu skulle ta nästa steg kunde det hända att jag skulle sitta på bänken. Hellre vill jag få ansvar och speltid, så att jag kan flytta vidare då jag får speltid på nästa nivå.

Benjamin Källman.
Källman har snart två ligasäsonger bakom sig. Fler ska det bli. Benjamin Källman. Bild: All Over Press Benjamin Källman

Tidigare i år ställde Källman in kikarsiktet: tio mål för säsongen. I skrivande stund har Källman nätat nio gånger i ligan och tre i cupen. Mission accomplished.

Var lägger Källman ribban säsongen 2018?

– Ja-a ... det är väl nästan att vinna skytteligan. Hur många mål de andra gör varierar, men som förstaanfallare i ett lag som har de här möjligheterna ska man nog våga sikta på att bli skyttekung.

Högklassig fysik – ännu bättre inställning

Då man talar om Källmans styrkor lyfts ofta fysiken fram, eller "det uppenbara", som anfallaren själv kallar det.

I våras gav lagkamraten Timo Furuholm Källman smeknamnet "Tjuren från Ekenäs" och frågade sig om anfallspartnern kånkat runt på kossor.

Benjamin Källman i matchen mot SJK.
För att vara 19 år gammal har Källman en välutvecklad fysik. Benjamin Källman i matchen mot SJK. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Benjamin Källman

Men både Källman och tränaren Fabrizio Piccareta betonar också en annan sak: den mentala biten.

– Oavsett var jag spelar, om det är en träning eller största matchen i min karriär, ger jag allting, i varje läge. Jag skulle säga att den mentala sidan är väldigt viktig, säger Källman.

Piccareta:

– Hans största styrka är viljan att nå framgångar. Han har rätt attityd och rätt inställning på alla träningspass. Det syns att han vill utvecklas och det har han redan gjort rejält. Sättet han rör sig på planen är alltid rätt.

Öppna Instagram-inlägget

Målsättningen: spel i Bundesliga

Källman skyndar långsamt – men siktar på att spela utomlands inom tre år. Också Piccareta hoppas på att Källmans karriär ska ta fart.

– Jag hoppas att han inte spelar i Finland – inte för att jag vill hacka ner på den finländska fotbollen. Jag kommer att göra mitt bästa för att göra honom till en bättre spelare, som klarar sig på högre nivå.

Då Källman får frågan om drömklubben kommer svaret blixtsnabbt.

– Bayern München, enkelt.

– Jag känner till Tyskland rätt bra och jag kan språket relativt bra. Min syster bor också där. Så bodde jag också där som liten.

Öppna Instagram-inlägget

Missa inte Sportmagasinet med Benjamin Källman, onsdag klockan 19 på Yle Fem.