Hoppa till huvudinnehåll

Chef vid EU:s smittskyddsmyndighet utreds för mobbning

En rättsmedicinare vid ett rättsmedicinskt företag i England
En rättsmedicinare vid ett rättsmedicinskt företag i England Bild: EPA/STF polislaboratorium

Fler än tio anställda har anmält chefen, som sägs ha mobbat personal i flera år vid myndigheten i Sverige. En särskild utredare skickas nu av EU-kommissionen för att granska fallet.

Enligt Dagens Nyheter har ett flertal anställda vittnat om att många har sagt upp sig eller låtit sjukskriva sig på grund av chefens trakasserier.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC ligger i Solna utanför Stockholm och många forskare flyttar till Sverige för att arbeta vid myndigheten.

Enligt anställda vid ECDC har chefen orsakat flera fall av psykisk ohälsa och ett flertal högt ansedda forskare från runt om i Europa har slutat på grund av behandlingen.

Anmälning redan för två år sedan

År 2015 gjorde 10 dåvarande och tidigare anställda en anmälning mot chefen, och nyligen har ytterligare två personer anmält chefen för trakasserier.

EU-kommissionen har skickat en av sina före detta juridiska rådgivare Adrian Barnett från Bryssel till Stockholm för att intervjua de anställda.

Myndigheten har sammanlagt omkring 290 anställda och ansvarar för att analysera data om smittsamma sjukdomar och ge assistans till EU-länderna om förberedelser för sjukdomsepidemier.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes