Hoppa till huvudinnehåll

Enkät: Färre än var tredje amerikan stöder Trumps skattereform

President Trump talar om sin skattereform i Vita huset den 24 oktober 2017.
President Trump talar om sin skattereform i Vita huset den 24 oktober 2017. President Trump talar om sin skattereform i Vita huset den 24 oktober 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,beskattning,presidenter,USA

Färre än var tredje amerikan stöder president Donald Trumps skattereform, visar en opinionsmätning som gjorts för nyhetsbyrån Reuters.

Mätningen visar att två tredjedelar av de registrerade väljarna sade att det är viktigare att minska USA:s budgetunderskott än att sänka skatterna för de rika och för företagen.

Trumps skattereform skulle enligt kritiker leda till att den amerikanska statsskulden på 20 000 miljarder dollar skulle växa ytterligare.

Republikanerna säger för sin del att reformen skulle stimulera ekonomin och därmed leda till ökade skatteintäkter.

Av de republikaner som deltog i mätningen sade 63 procent att ett minskat underskott borde prioriteras framom sänkta skatter. Hela 75 procent ansåg att ett minskat underskott är viktigare än sänkta skatter för de rika.

En majoritet av de tillfrågade republikanerna, 56 procent, stödde Trumps plan. Av demokraterna ställde sig bara 9 procent bakom planen.

Reuters/Ipsos-mätningarna genomförs alltid som webbenkäter. Den här gången deltog 1 862 personer av vilka 1 079 sade sig känna till skatteförslaget. Felmarginalen är enligt Reuters tre procentenheter.

Läs mera:

President Trump önskar "God jul och glad skatteåterbäring"

President Trumps julklapp till amerikanerna: En skattereform som gynnar både de vanliga arbetarna och alla företag som nu verkar utomlands. Eller är det bara de rika som gynnas, undrar kritikerna. Och vad ska bort i statsbudgeten?

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes