Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentet vill totalförbjuda glyfosat från slutet av 2022

Demonstration mot bekämpningsmedel nära Bordeaux i oktober 2017.  Den franska regeringen har meddelat att den kommer att rösta mot ett förlängt tillstånd för glyfosat.
Demonstration mot bekämpningsmedel nära Bordeaux i oktober 2017. Den franska regeringen har meddelat att den kommer att rösta mot ett förlängt tillstånd för glyfosat. Demonstration mot bekämpningsmedel nära Bordeaux i oktober 2017. Den franska regeringen har meddelat att den kommer att rösta mot ett förlängt tillstånd för glyfosat. herbicider,glyfosat,bekämpningsmedel

EU-parlamentet har godkänt en icke bindande resolution om att från och med 2022 totalförbjuda användningen av växtgifter som innehåller glyfosat.

Före totalförbudet borde bekämpningsmedlet enligt parlamentet förbjudas i konsumentprodukter och senare även inom jordbruket, förutsatt att det det finns effektiva alternativa metoder för bekämpning av ogräs.

Resolutionen godkändes med rösterna 355 - 204. Sammanlagt 111 röster lades ned.

Glyfosat finns i många konsumentprodukter.
Glyfosat finns i många konsumentprodukter. Glyfosat finns i många konsumentprodukter. Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ glyfosat,bekämpningsmedel,herbicider,Ogräsbekämpning,ogräs

EU-kommissionen har samtidigt avstått från planerna på att förlänga tillståndet för ogräsmedlet med tio år. Kommissionen föreslår nu en förlängning på mellan fem och sju år, uppger en talesman för kommissionen.

Användningen av glyfosat har diskuterats inom Europeiska unionen i över två års tid och på onsdag samlas medlemsländerna i Bryssel för att ge sin syn på saken. De väntas också rösta i frågan.

EU förlängde sommaren 2016 tillståndet för glyfosat med 18 månader fram till slutet av det här året.

Olika slutsatser om hur farligt ämnet är

Världshälsoorganisationen har till skillnad från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet Efsa bedömt att glyfosat kan vara cancerframkallande för människor.

En del Europaparlamentariker har enligt ett pressmeddelande från EU-parlamentet frågat sig hur trovärdiga de studier som EU använt sig av i sin bedömning är.

Studierna ifrågasätts enligt pressmeddelandet i ljuset av läckta e-postmeddelanden från företaget Monsanto som tillverkar glyfosat.

De läckta meddelandena antyder att den vetenskapliga bedömningen av glyfosat kan ha påverkats av företaget, skrev EU-parlamentet i ett pressmeddelande den 11 oktober i år.

Läs mera:

Ogräsgift lagras i våra kroppar

Glyfosat är det mest använda ogräsgiftet i Finland, över 500 ton sprutas per år. Det här giftet skulle vara ofarligt för människor och djur, men nu varnas för hälsorisker. Läs också: Test: Glyfosat i linser från Kanada