Hoppa till huvudinnehåll

Jättelik museimotor kommer till Åbo

Wärtsiläs W6L64-motor
Wärtsiläs W6L64-motor Wärtsilä,motorer,fartygsmotor

Den största medelvarviga typen av fyrtaktsmotor som någonsin byggts på Wärtsiläs fabrik, den första W6L64-motorn, återvänder till Åbo. Motorer av den här typen används t.ex. i frakt- och containerfartyg.

Motorns yttre mått är ca 4,4 meter på bredden, 9 meter lång och 7 meter hög. Den väger 236 ton.

Motorn byggdes 1996 i Åbo. Den testkördes i Vasa och flyttades sedan till Wärtsiläs laboratorium i Trieste, där den förvarats under de senaste åren.

W6L64-motorn kommer till Åbo sjövägen. Den beräknas anlända på onsdag den 25 oktober.

Ska få en egen plats vid Aura å

Motorn kommer att ställas fram tillfälligt vid åmynningen, där varvet tidigare fanns. Tanken är att motorn i framtiden ska placeras permanent mellan de två museilyftkranarna vid Varvsstranden.

- Denna motor är ett fantastiskt exempel på aboensiskt kunnande och branschens historia. Vi är glada över att den i samarbete med Forum Marinum och Åbo stad kommer att ställas ut som museiföremål vid Aura ås strand.

- Att flytta motorn tillbaka till Åbo har involverat flera parter, och vi vill tacka var och en. Byggandet av världens största medelsnabba dieselmotor i Åbo 1996 är ett av flera intressanta Wärtsiläprojekt som jag personligen medverkat i, berättar Leo Laakso, chef för produktplaneringen hos Wärtsilä.

Anländer under onsdagen

Den upp till 152 meter långa och 21 meter breda fartyget MV Annette som transporterar motorn till Åbo, kommer att bogseras till Aura å med hjälp av ett bogserfartyg.

Motorn lyfts sedan i land på Varvsstranden med hjälp av fraktfartygets egna lyftkranar. Tillträde till strandområdet begränsas medan lyftningen pågår. Det är tryggast för allmänheten att följa med fartygets ankomst och lyftningsarbetet från Aura ås västra strand.

Korrigering kl 21:01: Ordet medelsnabba ersätt med medelvarviga.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland