Hoppa till huvudinnehåll

Nicaragua undertecknade Parisavtalet - bara Syrien och USA ställer sig utanför samarbetet

Nicaraguas president Daniel Ortega talade vid invigningen av en ny baseballarena i huvudstaden Managua 19.10.2017.
Nicaraguas president Daniel Ortega talade vid invigningen av en ny baseballarena i huvudstaden Managua 19.10.2017. Nicaraguas president Daniel Ortega talade vid invigningen av en ny baseballarena i huvudstaden Managua 19.10.2017. Bild: EPA-EFE/JORGE TORRES Daniel Ortega

Nicaragua har undertecknat klimatavtalet från Paris 2015. Det betyder att Syrien och USA nu är de enda länderna som inte vill följa avtalet om klimatmålen.

"Parisavtalet är det enda internationella instrumentet som ger förutsättningar för att möta den globala uppvärmningen och dess effekter".

Så hette det i ett uttalande från president Daniel Ortegas regering, som lästes upp av vice president Rosario Murillo på måndag kväll.

Nicaragua har tidigare inte velat skriva under klimatavtalet eftersom den nicaraguanska regeringen har ansett att klimatmålen i avtalet inte är tillräckligt ambitiösa för att ge ordentliga resultat.

195 länder har undertecknat Parisavtalet. I juni meddelade USA:s president Donald Trump att USA kommer att dra sig ur avtalet för att det är ekonomiskt ofördelaktigt för landet.

Att lämna avtalet är en långvarig process som beräknas ta tre år.

Eftersom Syrien aldrig undertecknat avtalet, innebär Nicaraguas beslut att USA:s president Donald Trump och Syriens president Bashar al-Assad utgör en rätt exklusiv klubb för ledare som inte tänker delta i det här klimatsamarbetet.