Hoppa till huvudinnehåll

Norsk ilska efter kritik från svensk tv-profil: "Onödigt – glöm och gå vidare"

Maiken Caspersen Falla.
Maiken Caspersen Falla tycker att man måste kunna gå vidare efter Therese Johaug-soppan. Maiken Caspersen Falla. Bild: Yle/Tomi Hänninen Maiken Caspersen Falla

En svensk tv-expert är kritisk till Norges hantering av Therese Johaug-fallet. Den norska landslagsstjärnan Maiken Caspersen Falla tycker att det får vara nog nu. ”Jag hoppas att vi och svenskarna kan sluta fred”, säger Falla.

I en intervju med Expressen säger den före detta landslagsåkaren Mathias Fredriksson att han tycker att det blev rätt när Therese Johaug inte får åka i OS.

Idrottens skiljedomstol Cas fastställde Johaugs dopningsdom till arton månader efter att hon hade testat positivt för clostebol för ett drygt år sedan. Fredriksson, som numera är expert i SVT, är däremot mer tveksam till den norska hanteringen av fallet.

– Jag är inte helt säker på att allt har kommit till allmänhetens kännedom. Jag skulle snarare säga att det är troligt att det inte har gjort det. Det är det här med läppsalvan, som uppenbarligen hade tydliga dopningsskyltar.

– Även om de säger att de inte sett det, det låter VÄLDIGT, väldigt märkligt att både en läkare och Therese skulle ha missat det. Självklart är det möjligt, men det är inte troligt.

Mathias Fredriksson.
Mathias Fredriksson är numera expert i SVT. Mathias Fredriksson. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Mathias Fredriksson

Vill gräva ner stridsyxan

Den senaste attacken mot det norska längdlandslaget tas inte emot med blida ögon i Norge. Åkarna har diskuterat det internt och vill gräva ner stridsyxan med grannlandet nu.

Sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla förstår att det finns misstänksamhet mot Norges landslag, men nu får det vara nog.

– Therese har fått sin dom, det har gått igenom Cas så vi borde inte älta det där mer. Jag hoppas att Therese kan få lugn och ro, och att Sverige och Norge kan börja tänka positivt om varandra igen. Jag vill inte att det ska vara som det har varit nu. Man blir ju ledsen av att höra sådana elaka och spydiga kommentarer. Jag tycker det är onödigt och tråkigt, säger hon enligt Aftonbladet.

"Känt ångest"

Utöver Johaugs positiva dopningsprov har det norska landslagets senaste år även kantats av stora diskussioner runt hur man använder astmamedicin. Herrstjärnan Martin Johnsrud Sundby fick en kortare avstängning efter att ha brutit mot reglerna för användning av astmamedicin.

Enligt Falla har allt präglat verksamheten och de ostraffade åkarnas vardag.

– Man har till och med känt ångest inför vissa presskonferenser, för man vet vad frågorna kommer handla om. Vi jobbar hela tiden med att gottgöra våra misstag – allting har ju inte varit perfekt – men samtidigt känner jag att korten visst lagts på bordet och därför hoppas jag folk kan glömma det här och gå vidare nu.