Hoppa till huvudinnehåll

Olaglig uppsägning vid varuhus i Vasa

Österbottens tingsrätt.
Arkivbild. Österbottens tingsrätt. Bild: Yle/Roger Källman österbottens tingsrätt

Ett varuhus i Vasa bröt mot lagen då man sade upp en anställd som var avdelningsföreståndare och förtroendeman. Det konstaterar Österbottens tingsrätt.

Arbetsgivaren - varuhuset Hongkong - följde inte reglerna som gäller för uppsägningstid. Uppsägningen skedde för tre år sedan och orsaken var påstådd stöld av produkter från företaget. Tingsrätten förkastade det åtalet redan våren 2016.

I tingsrättens dom dömdes nu företaget att betala lön till den anställda för 15 månader eller över 25 000 euro plus ränta för perioden.

Bäst före datum-produkter togs hem

I varuhuset var det kutym att anställda gratis eller mot en mindre ersättning kunde plocka med sig produkter där bäst före datumet höll på att gå ut. Företaget ansåg att den anställda hade stulit produkter till ett värde av 173,87 euro.

Summan hade också dragits av från den anställda kvinnans lön. Tingsrätten avslog åtalet våren 2016, bland annat med motiveringen att reglerna för de här produkterna var oklara i företaget och också varierade mellan olika avdelningar.

Den uppsagda kvinnan var förtroendeman

Den uppsagda kvinnan var förtroendeman på arbetsplatsen och i den nu aktuella domen slog tingsrätten fast att det kan ha varit en delorsak till uppsägningen. Inga andra anställda sades upp.

Regionchef Marja Salmivuori på servicefacket PAM anser att orsaken till uppsägningen var kvinnans ställning som förtroendeman.

Text: Anne Elhaimer / Yle Uutiset
Översättning: Kjell Vikman / Yle Österbotten