Hoppa till huvudinnehåll

Polischefen: Lovisa får behålla sin polisstation men i nya lokaler

Lovisas polisstation.
Lovisas polisstation föreslås flytta ut ur sina nuvarande lokaler på Mannerheimgatan. Lovisas polisstation. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,polisinrättningar,Polis,mannerheimgatan i lovisa

Otto Andersson, stadsfullmäktiges ordförande, är ändå rädd för att kampen om polisstationen inte ännu är över.

Lovisas polisstation har varit på fallrepet sedan i mars då en arbetsgrupp inom polisen föreslog att tre mindre polisstationer i Östra Nyland skulle mista en stor del av den service de erbjuder i dag.

Beslutsfattare från Lovisanejden har vid ett antal tillfällen träffat polisledningen för att tala för sin station.

Polischef Kari Rantala och vice polischef Ari Karvonen.
Vice polischef Ari Karvonen och polischef Kari Rantala besökte Lovisa. Polischef Kari Rantala och vice polischef Ari Karvonen. Bild: Yle / Hanna Othman polischefer,Kari Rantala,polisinrättningen i östra nyland

På tisdagen besökte polischef Kari Rantala och vice polischef Ari Karvonen från Polisinrättningen i Östra Nyland Lovisa. På programmet stod både ett besök på stationen och ett möte med stadens ledning.

- Polisstationen får bli kvar i Lovisa. Det kan hända att det sker en del förändringar i verksamheten men vi strävar efter att polistjänsterna fortsätter i samma utsträckning som hittills, säger Rantala efter mötet.

Huset som polisen nu har i korsningen av Mannerheimgatan och Degerbygatan är ändå för dyrt i drift, speciellt som det står halvtomt. Därför ser man sig nu om efter nya lokaler.

Lovisas polisstation.
Polisen använder endast en del av byggnaden i dagens läge. Lovisas polisstation. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,polisinrättningar,polishuset i lovisa

Polischefen säger att det råder god stämning på Lovisastationen och att de som jobbar där till och med ser fram emot de förändringar som nu planeras.

Han vill inte gå in på vilka förändringarna blir. Han säger bara att det inom polisinrättningen sker omställningar och att de funderar väldigt mycket på hur servicen ska skötas i framtiden.

”Det finns ännu arbete att göra”

Med på mötet i Lovisa fanns förutom polischeferna t.f. stadsdirektör Kristina Lönnfors, stadsfullmäktiges ordförande Otto Andersson (SFP) och Kim Skog, medlem i polisens delegation.

Otto Andersson säger att staden på mötet uttryckte sin oro för hur polisens reformer i Nyland kommer att påverka Lovisaborna. Han är inte säker på att saken är färdigtbehandlad ännu.

Otto Andersson.
Otto Andersson. Otto Andersson. Bild: Yle / Hanna Othman Otto Andersson

- Det sades på mötet att inga beslut är fattade och att eventuella beslut fattas på våren. För oss gäller det att fortsätta vår intressebevakning från Lovisas sida. Det finns ännu arbete att göra, säger Andersson.

Dels vill Andersson se till att det finns patruller som har Lovisastationen som hembas och inte bara pauslokal. Dels vill han att kundservicen inte minskar på orten.