Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Sipilä hade dåligt samvete för hur han behandlade Anna-Maja Henriksson och SFP

Anna-Maja Henriksson och Juha Sipilä sitter vid ett bord.
Anna-Maja Henriksson och Juha Sipilä sitter vid ett bord. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Anna-Maja Henriksson,SFP,Centern i Finland

Juha Sipiläs avsikt var aldrig att inleda nya regeringsförhandlingar, hävdar journalisten Lauri Nurmi i sin färska bok om Sannfinländarnas splittring.

Enligt Nurmi fördes diskussionerna om ett eventuellt regeringssamarbete med SFP och Kristdemokraterna endast för syns skull.

I boken citerar Nurmi en centerkälla som uppger att man inte var beredd att gå in för långa förhandlingar med SFP och KD.

En bidragande orsak till det här var att partiernas förhandlingsposition då hade varit för stark.

Vasa centralsjukhus en knäckfråga

Mot SFP talade främst frågan om Vasa centralsjukhus öde, skriver Nurmi.

Vid nya regeringsförhandlingar skulle SFP ha ställt krav på att låta Vasa centralsjukhus behålla den omfattande jourverksamheten.

I förlängningen hade det här lett till att ramarna för vårdreformen hade spräckts, hävdar den citerade centerpåverkaren.

Nurmis slutsats är att statsministern hade starka motiv för att hålla Timo Soinis falang i regeringen och att lämna SFP i oppositionen.

Henriksson: Sipilä visade skuldkänslor

SFP:s roll blev alltså att dra det kortaste strået i ett spel som var uppgjort i förväg, hävdar Nurmi.

Före midsommaren träffas Anna-Maja Henriksson och Juha Sipilä i Bryssel. Sipilä har dåligt samvete och beklagar sig över händelseförloppet.

"Inte bad han direkt om ursäkt, men indirekt fick jag en känsla av att han i viss mån har skuldkänslor som han ville få utlopp för."― Anna-Maja Henriksson (Perussuomalaisten hajoamisen historia - Lauri Nurmi

Enligt Henriksson försökte Sipilä intyga att det inte fanns några på förhand uppgjorda planer, och att han hoppades på goda relationer även i fortsättningen.

Läs mera:

Anklagelse mot statsminister Sipilä av bokskribent: Talade osanning inför riksdagen då Sannfinländarna sprack

I turbulensen efter att Sannfinländarna splittrades talade statsminister Juha Sipilä osanning inför riksdagen. Det hårda påståendet kommer journalisten Lauri Nurmi med. Juha Sipilä bestrider.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes