Hoppa till huvudinnehåll

Västra Nylands folkhögskola vill utvidga till Pargas och Kimitoön

Västra Nylands folkhögskola i Karis.
Västra Nylands folkhögskola vill erbjuda kurser på andra håll i Svenskfinland. Västra Nylands folkhögskola i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,västnyland

Yrkesutbildaren Axxell säger att det är ohållbart att ha hand om både yrkesutbildning och fri bildning.

En förhoppning är nu att Västra Nylands folkhögskola (VNF) i Karis i framtiden ska ha hand om folkhögskolekurserna i Kimitoön och Pargas.

I annat fall kommer den fria bildningen i regionen att tyna bort, säger rektor Lena Johansson vid Axxell.

- De senaste åren har den minskat betydligt. Det skulle absolut behövas någon som tar bollen av oss, annars försvinner den nog, säger hon.

Lena Johansson är rektor för Axxell.
Rektor Lena Johansson vid Axxell menar att den fria bildningen inte har någon framtid i yrkesutbildaren. Lena Johansson är rektor för Axxell. Bild: Yle/Veronica Montén karis

Johansson anser att det är viktigt att det också i fortsättningen finns folkhögskoleutbildning på svenska i södra Finland.

- Det behöver finnas ett alternativ till yrkesutbildningen. Vid folkhögskolan kan man fundera vad man vill, förkovra sig och gå förberedande kurser inför högskole- och universitetsutbildning, säger hon.

Båda instanserna hoppfulla

Styrelsen för VNF har redan för sin del godkänt att VNF skulle ansöka om att få utvidga sitt upprätthållartillstånd att gälla också Kimitoöns och Pargas kommuner.

På tisdagen (24.10) godkände också stämman förslaget.

Såväl rektor Henrik Grönroos vid VNF som rektor Lena Johansson vid Axxell ställde sig inför mötet hoppfulla till möjligheten att VNF utvidgar sin verksamhet till Kimitoön och Pargas.

- Jag hoppas att stämman förordar det här, konstaterar Grönroos.

Porträttbild på VNF-rektorn Henrik Grönroos.
Rektor Henrik Grönroos vid VNF hoppades på grönt ljus för Kimitoön och Pargas. Porträttbild på VNF-rektorn Henrik Grönroos. Bild: Yle/Bubi Asplund Rektor,skolor,Västra Nylands Folkhögskola,folkhögskolor,Karis,Raseborg,vnf

Han fortsätter med att förklara att det ändå inte handlar om någon dramatisk förändring för VNF.

- Det är frågan om veckosluts- och sommarkurser, kring 500 studerandeveckor till, förklarar Grönroos och jämför det med VNF:s nuvarande 4 300 veckor.

"En win-win-situation"

Ökningen i studerandeveckor är ändå välkommen.

- Vi vill kunna öka vårt antal veckor. Vår finansiering från staten baserar sig på mängden studerandeveckor och då är det här ett sätt för oss att få mera veckor, säger Grönroos.

Han tycker även att det vore synd ifall Åboland blev utan möjligheter till folkhögskolekurser.

- Då kan vi erbjuda det så att kursverksamheten fortsätter där och för oss innebär det mera studerandeveckor så det är en win-win-situation, förklarar han.

Tar inte över verksamheten

Grönroos är ändå noggrann med att poängtera att det inte är frågan om att VNF tar över någon verksamhet från Axxell.

- Det handlar verkligen inte om det, utan om att VNF ansöker om att få utvidga det tillstånd som behövs för att få idka folkhögskoleverksamhet också i Pargas och Kimitoön, förklarar han.

Däremot är det tänkt att VNF bland annat erbjuder dylika kurser som Axxell erbjuder nu.

Brusaby bjuder på möjligheter

När det gäller möjligheterna som den utvidgade verksamheten ger nämner Grönroos kurser i ridsport och hästskötsel som ett exempel.

- I Kimito finns Brusabyskolan som hör till Axxell. De har helt unika faciliteter för hästsport där, så vi ska nog ordna veckoslutskurser för hästintresserade, säger han.

Väljer vi att marknadsföra och inleda kurser nästa höst så har man alltid rätt att slutföra dem― Rektor Lena Johansson

Någon diskussion kring ifall de som undervisar vid Axxell i dag kunde ha hand om motsvarande kurser på VNF har man ännu inte fört.

- Det beror på vilka kurser som förverkligas. Så konkret har vi ännu inte funderat kring det, säger Grönroos.

Ministeriet nästa

När stämman nu har gett grönt ljus för utvidgningen går ärendet vidare till Undervisnings- och kulturministeriet.

Hur det går till, om det finns en blankett, det har jag ingen aning om― Rektor Henrik Grönroos

- Vi kan inte ge över utbildningen, vi kan bara önska. Om vi är villiga att ge den och VNF villig att ta över så får vi gå samtidigt till ministeriet, förklarar rektor Lena Johansson.

Varken Lena Johansson eller Henrik Grönroos vet exakt vilken tidsram det rör sig om när stämman nu har beslutat att VNF ska gå in för att utvidga sin verksamhet.

Grönroos säger att det enligt hans uppfattning är frågan om en process på några veckor till ett par månader.

- På ministeriet är de medvetna om att vi är intresserade så nästa steg är att vi ansöker hos dem. Hur det går till, om det finns en blankett, det har jag ingen aning om, säger Grönroos och skrattar.

Kurser som marknadsförs verkställs

Johansson poängterar att studerande ändå inte behöver vara oroliga för att anmäla sig kurser om de dyker upp på hemsidan.

- Ifall man börjar en kurs har man det rättskyddet att man får gå den till slut. Väljer vi att marknadsföra och inleda kurser nästa höst så har man alltid rätt att slutföra dem, försäkrar hon.

För tillfället ägs och upprätthålls VNF av en samkommun som består av Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå, Kyrkslätt, Esbo, Grankulla och Vanda.

Axxell har även folkhögskoleutbildning i Esbo, Lappfjärd och Lovisa som de hoppas att någon annan tar över.

Artikeln uppdaterades 24.10 klockan 19.22 med uppgiften om att VNF:s stämma godkände förslaget.

Läs också