Hoppa till huvudinnehåll

Broschyr hjälper nypargasbor plocka rätt svampar och bär

En tallsopp med stor brun hatt sticker upp i lingonris.
En tallsopp med stor brun hatt sticker upp i lingonris. Bild: Yle/Linus Hoffman soppar,matsvampar,svampar,Tallsopp

Förra veckan dog två barn i Danmark efter att de hade ätit vit flugsvamp. Familjen kom från Kongo, och hade bott i Danmark bara i två år.

Också Finland har de senaste åren fått många flyktingar och invandrare, som skulle kunna ta fel på ätliga svampar och på giftiga svampar.

Broschyr över borrelios och den giftiga vita flugsvampen, vilken delats ut till flyktingar i Pargas.
Broschyren visar ätbara och giftiga svampar. Broschyr över borrelios och den giftiga vita flugsvampen, vilken delats ut till flyktingar i Pargas. Bild: Yle/Linus Hoffman borrelios,svampplockning,Svampförgiftning,giftiga svampar,flyktingarbete,Vit flugsvamp

I Pargas gjorde flyktinghandledaren Gudrun Degerth för två år sedan en broschyr för nypargasborna, med bilder på sådant du kan plocka i skogen, och på sådant som är giftigt:

- Här är bilder på lingon och blåbär, och på kantarell och Karl Johan. Där finns en smiley, för till en början hade vi inget gemensamt språk, så det måste vara enkelt.

Flyktinghandledare Gudrun Degerth.
Gudrun Degerth Flyktinghandledare Gudrun Degerth. Bild: Yle/Linus Hoffman flyktingarbete,flyktingshandledare gudrun degerth

På bilderna med flugsvamp finns det en ledsen smiley, och vid den vita flugsvampen en varningstriangel med en dödskalle.

- Vi ville gärna att de asylsökande skulle lära känna naturen, för man blir ju lugn när man går i skogen. Det är jätteavstressande. Och i skärgården är naturen och havet alltid nära.

Vita svampar sticker upp bland höstlöv.
Degerth varnar för att plocka alla vita svampar. Vita svampar sticker upp bland höstlöv. Bild: Yle/Linus Hoffman svampar,giftiga svampar,Svampförgiftning

Vid flyktingmottagningen i Pansio har man däremot inte diskuterat riskerna med svampplockning. Det finns inget behov, uppger man.

Information också om fästingburna sjukdomar

- I Pargas och Nagu har vi också berättat om borrelios och TBE. Vår arabiskpratande läkare har översatt en broschyr om fästingen, där det berättas hur man skyddar sig och vad man ska göra om man har fått en fästing.

Fästing på hand
Fästing på hand Bild: Yle/Jessica Edén fästingar,borrelios,Kumlingesjukan,fästing

Alla flyktingfamiljer har också fått fästingborttagare.

Degerth berättade också för nypargasborna att det inte finns farliga rovdjur i skogen. Hon varnade ändå för huggormar, men de syriska flyktingarna har upplevt mycket giftigare ormar.

- Ens släkting blev ihjälbiten på sin egen gård. Han dog på en minut, berättade de.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland