Hoppa till huvudinnehåll

Fem månader efter olyckan är Fille tillbaka i Lovisas bokbuss: "Jag är på min vakt hela tiden"

Bokbusschauffören Fille Ramsay
Både Fille Ramsay och biblioteksbussen är tillbaka. Bokbusschauffören Fille Ramsay Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,allmänna bibliotek,biblioteksväsen,Carl-Henrik Ramsay

Det var en nymålad bokbuss som på måndagen rullade ut på sin jungfrufärd i Lovisa.

I närmare fem månader har bussen reparerats efter den ödesdigra olyckan.

En personbil frontalkrockade med bokbussen på Mörskomvägen nära Brinkåsa dansbana den 31 maj. Personbilens förare avled.

I biblioteksbussen fanns två personer som klarade sig med lindriga skador. En av dem var bokbussens chaufför och bibliotekarie Carl-Henrik ”Fille” Ramsay.

- Det är skönt men lite spännande att vara tillbaka, säger Ramsay där han sitter i den varma bokbussen utanför Valkom allaktivitetshus.

lovisa biblioteksbuss
lovisa biblioteksbuss Bild: Yle/Stefan Härus lovisa bibliotek

Från Gäddbergsö till Valkom

Efter olyckan tog Ramsay ut semester och en del av den tid då bokbussen reparerades har han arbetat på Pernå närbibliotek, där det finns ett lager med böcker.

- Under den tid bussen reparerades städade jag upp i lagret och avskrev böcker, berättar Ramsay.

Ramsay har börjat dagen vid 15-tiden och varit så långt borta som till Söderby udd på Gäddbergsö, det vill säga cirka 24 kilometer från Lovisa centrum mot sydöst.

- Man kommer inte mycket längre söderut i Lovisa. Sarvsalö sydspets är kanske aningen längre söderut, säger Ramsay.

Lovisa bokbuss' namnlösa maskot
Lovisa bokbuss har en namnlös maskot. Lovisa bokbuss' namnlösa maskot Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,bokbussar,allmänna bibliotek,biblioteksväsen,nallar,lovisa bokbuss

Bokbussen är sig lik

Att bokbussen har reparerats syns bland annat i att målningen längst fram på bussen blänker mer än målningen på sidorna och längst bak. Invändigt har inte mycket förändrats.

- Bussen är nog sig lik. En del av golvet i förarhytten är förnyat men i övrigt är alla knappar där de var tidigare, säger Ramsay.

Smärre problem hade Ramsay ändå först med att hitta alla reglage och knappar men det hade inte med det att göra att de skulle ha flyttats.

Närmare fem månaders frånvaro från förarstolen hade gjort att vissa detaljer var glömda. Efter några timmar kände sig Ramsay dock igen som hemma bakom ratten.

Lovisa bokbuss
Lovisa bokbuss Bild: YLE/ Bettina Aspfors bokbussen i lovisa

På sin vakt bakom ratten

Även om spåren av krocken inte längre syns på bokbussen, så hur är det då med spåren hos Fille Ramsay?

- Jag har märkt, att om någon kör med hög hastighet i den mötande filen, så reagerar jag till och med i min egen bil med att i mitt eget körfält hålla så mycket till höger som möjligt, så tydligen finns det spår, säger Ramsay.

Ramsay medger att han är på sin vakt och inte bara då han kör längs med riksvägarna i Lovisatrakten. Olyckan skedde på en mindre väg, så det gäller att vara uppmärksam överallt.

- Tydligen går det att få upp farten också på mindre vägar, så man vet ju aldrig. Det kan hända igen men jag hoppas att det räcker med en gång, säger Ramsay.

Böcker i hylla
(Arkivbild) Böcker i hylla Bild: Mikael Crawford/yle romaner

Utlämnad och hjälplös

Ramsay beskriver känslan bakom ratten som utlämnad då han såg bilen komma rakt emot honom på Mörskomvägen.

- Man är väldigt hjälplös. Man kan ingenting annat än följa med det som håller på att hända, säger Ramsay.

Den enda kunden som besöker bokbussen vid Valkom allaktivitetshus under bussens första dag i trafik efter olyckan är Erja Louhio.

Hon har saknat bussen och beslöt sig för att besöka bussen genast den första dagen efter bokbussens comeback.

- Det är trevligt att bokbussen är tillbaka. Det är nog den jag för det mesta använder mig av och inte Lovisa stads fasta bibliotek, säger Louhio.

Bibliotekskunden Erja Louhio i Lovisa bokbuss med Erja Louhio
Erja Louhio passade på att låna böcker i Valkom när bokbussen återkom. Bibliotekskunden Erja Louhio i Lovisa bokbuss med Erja Louhio Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,bibliotek,biblioteksväsen,bokbussar,Erja Louhio

En bokbuss lastad med boknyheter

Ramsay pekar ut boknyheterna för bokbusskunden och det tar inte många minuter för Louhio att hitta det hon vill låna.

Louhio blir också den enda kunden vid Valkom allaktivitetshus den kvällen.

- Nere vid Söderby udd hade jag 14 personer inne i bussen, men det kan ju tänkas att man här också lånar böcker i det bibliotek som byföreningen uppehåller i allaktivitetshuset, säger Ramsay.

Där finns det däremot inga boknyheter. De har Ramsay med sig när han varje måndag vid 19-tiden parkerar bussen på parkeringsplatsen vid allaktivitetshuset i Valkom.

Bokbussen i Lovisa behövs med andra ord och nu är den äntligen tillbaka i trafik med välkända Fille Ramsay vid både ratt och dator.