Hoppa till huvudinnehåll

Fem tips till dig som byter däck

Mekaniker arbetar med ett däck.
Fred Lindström byter flera däck per dag nu vid högsängon. Mekaniker arbetar med ett däck. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Ingå,Bilmekaniker,bilar,däck (fordon),hjul,fred lindström

Vintern verkar varje år komma som en överraskning för bilisterna. När de minst anar det blir det halt på vägarna igen. Den första snön betyder bråda tider för de företagare som byter däck.

Fordonsmekaniker Fred Lindström på en bilservicefirma i Ingå byter däck på sidan av allt annat servicearbete. På måndagen exploderade telefonen och då skulle alla ha däcken bytta, berättar han.

- Förra veckan var det ju fint väder. Det var varken halt eller kallt. Det är svårt att vara förutseende. Men, det kan ju vara bra att fundera på hur man använder bilen. Om man inte måste ut på morgonen så kan man ju låta de som verkligen måste ut byta först.

Natten mellan onsdag och torsdag ska det bli det snöyra i Västnyland enligt meteorologerna.

Vad ska jag tänka på när jag byter däck?

  1. Kontrollera att det inte hamnar smuts mellan navet och fälgen.
  2. Kontrollera att däcket är i gott skick.
  3. Använd ogärna bilens egen domkraft.
  4. Spänn bultarna hellre lite för mycket än lite för lite.
  5. Förvara däcken helst hängande i ett mörkt och svalt rum.
Vinterdäck på en framhjul på personbil.
Kontrollera att däcken är i gott skick. Vinterdäck på en framhjul på personbil. Bild: Yle/Rolf Granqvist Vinterdäck,däck (fordon),bildäck

Varför ska man inte använda bildens egen domkraft?

- Den är ämnad till nödsituationer när du blir på vägen. De har visat sig vara ganska instabila. Om bilen trillar ner blir man lätt i kläm. Använd gärna en lite större domkraft.

Hur vet jag att däcket är i gott skick?

- För en som inte alls känner till däck är det svårt att ge råd. Däcket kan vara 10-15 år gammalt och har hur stort mönster som helst, men gummit är stenhårt så det inte håller någonting alls. Dubbarna kan också vara av.

Den 1 november är första dagen som du får använda vinterdäck, men om väglaget blir dåligt får man byta däck tidigare. Borde vi tidigarelägga det här datumet eftersom vi ofta ändå måste byta till vinterdäck tidigare?

- Det är ju egentligen bara en rekommendation. Det är ju ändå väderleken som bestämmer. Det är ju egentligen lika dumt att man efter den 1 december måste ha vinterdäck. Kommer snön först i januari är det ju egentligen idiotiskt att köra sönder dina nya dubbdäck bara för att du måste ha dem under.