Hoppa till huvudinnehåll

För Noora Honkala är 234 kilometer på 24 timmar bara en dag på jobbet

Att springa längre än vad någon annan dam gjort på 24 timmar är ett av ultralöparen Noora Honkalas främsta mål. Ett annat är att stå på podiet efter Spartathlon – loppet på 246 kilometer från Aten till Sparta.

Ultralöpning. Ett något diffust begrepp som kan handla on löpning i nästan alla tänkbara omgivningar från parkeringshallar till bergstoppar.

Förutsatt att löpsträckan överskrider den för ett vanligt maraton – det vill säga 42,195 kilometer. Ingen övre gräns finns.

Landsvägslopp och stiglopp är de två vanligaste typerna av ultralöpning, men man springer också i Sahara, i närmast ogenomtränglig djungel, på bana och på Mont Blanc-massivet.

De mest löpta ultratävlingarna är lopp på 6 timmar, 12 timmar och 24 timmar. Då gäller det alltså att springa så långt som möjligt. Också 100 kilometer och 100 miles (160 km) är vanliga tävlingsformer i hela världen.

Upptäckte långlöpningen på vägen till farföräldrarna

De flesta ultralöpare brukar vara erfarna kilometerslukare, som efter år eller årtionden av löpning vill börja prova på att löpa riktigt långt.

Noora Honkala är gjord av annat löparvirke. Hon spelade fotboll som junior i Lohjan Pallo, men upptäckte redan tidigt att det här med att löpa långt tilltalade henne som tanke och kändes dessutom bra.

Under löpturerna till Sammatti tändes mitt intresse för uthållighetsidrott

I tonåren tog hon som sin vana att springa de 25 kilometrarna från hemmet i Lojo till Sammatti där farföräldrarna bor.

– Under löpturerna till Sammatti tändes mitt intresse för uthållighetsidrott, säger Noora Honkala nu i Sportmagasinet.

Så småningom konstaterade hennes fotbollstränare att det är dags att Honkala får lite råd gällande löpning. Han kontaktade en annan Lojobo, ultralegendaren Seppo Leinonen, och bad honom ta en titt på Nooras löpande.

Efter elva år som fotbollsspelare bytte hon fotbollsdojorna mot löparskor för gott. På den vägen är hon än idag. Och Seppo Leinonen håller fortfarande ett vakande öga på hennes löpning.

Yngsta någonsin från Aten till Sparta

Noora Honkalas första riktigt långa löpupplevelse blev då Leinonen fyllde 60 år i maj 2012. Födelsedagsfesten var något udda. Programmet gick ut på att gästerna skulle springa sex timmar.

Honkala sprang 64 kilometer. Sedan blev det kaffe med tårta.

Drygt två år senare i september 2014, som 22-åring, var hon mogen för att testa på ett av världens kändaste och tuffaste ultratävlingar: det 246 kilometer långa Spartathlon-loppet från Aten till Sparta.

Hon klarade utmaningen och blev yngsta dam någonsin att ta sig i mål.

Ultralöparen Noora Honkala.
Noora Honkala har många kilometer framför sig. Ultralöparen Noora Honkala. Bild: Yle ultramaraton,Spartathlon,noora honkala

Efter den första gången har hon deltagit varje år och stadigt förbättrat på sin tid. Ifjol kom hon i mål på tiden 32.20,59. I år, den 29-30 september, var hennes målsättning att underskrida 30 timmar och tävla om en podieplats.

Den här gången stötte hon ändå på problem som fick henne att avbryta efter halva sträckan. Hon märkte vid cirka 90 kilometer att löpandet kändes motigt och efter att ha funderat på saken i ytterligare 30 kilometer (!) beslöt hon sig för att avbryta.

Ingen idé i att löpa till slut med våld.

Målet är att nå toppen

Med facit på hand konstaterade Honkala efteråt att det var för kort tid mellan två viktiga tävlingar. Den första – VM i 24-timmarslöpning i Belfast – i början av juli var dessutom hennes huvudmål för säsongen.

Där gick det riktigt bra: Honkala placerade sig som tia på finländska rekordet 234,941 kilometer. Sitt eget nationsrekord förbättrade hon med 13,5 kilometer.

Rekordsträckor, -tider och topplaceringar i officiella tävlingar är också Noora Honkalas främsta målsättningar för tillfället.

– Världen är full av fascinerande lopp, men åtminstone nu fokuserar jag på officiella sträckor och tävlingar med VM-status, säger hon bestämt.

Det skulle såklart vara fint att vinna Spartathlon en dag

Allra mest hungrar hon för tillfället efter att förbättra på 24-timmarsnoteringen. Hon vill löpa längre under ett dygn än någon annan kvinna. Över 260 kilometer ska så småningom vara inom räckhåll.

– Och så skulle det så klart vara fint att vinna Spartathlon en dag. Det är något av en hemmatävling för mig, berättar löpardamen som håller till i Grekland stora delar av året.

En motgång förändrade inte på hennes varma känslor för den mytomspunna sträckan från Aten till Sparta.

Noora Honkala i Sportmagasinet onsdagen 25.10. kl. 19. Yle Fem och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport