Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Människan kan förlora kampen om antibiotikan

bakterieodling
Bakterierna är mästare på att anpassa sig till nya mediciner. bakterieodling Bild: Yle/Parad Media efter nio

Användningen av antibiotika måste minska. Det säger forskare som varnar för att bakterierna håller på att få övertaget om antibiotikan.

- Antibiotikaresistensen har ökat så mycket att vi håller på att förlora antibiotikan, säger Anu Kantele, professor i infektionssjukdomar vid Helsingfors universitet.

Kvinna med glasögon.
Anu Kantele är infektionsläkare vid Helsingfors universitets centralsjukhus och professor i infektionssjukdomar vid Helsingfors universitet. Kvinna med glasögon. Bild: Yle/Monica Forssell läkare,forskare

Kampen om antibiotikan har pågått sedan 1930-talet då antibiotikan uppfanns.

- Alltid när vi hittar en ny medicin kommer bakterierna på ett sätt att bryta ner den på och med tiden har vi fått allt svårare infektioner att sköta, förklarar Kantele.

Hur allvarlig är situationen i Finland?

- Egentligen är situationen i Finland en av de bästa i världen och resistensnivån är ganska låg i Finland men även i Finland ser vi det, säger Kantele och påpekar att ungefär varannan antibiotikakur i Finland är onödig.

Glasburkar och piller.
Glasburkar och piller. Bild: Mostphotos beroende,första hjälpen,antibiotika,narkotika,mediciner,centralsjukhus,headache,healthy,illness,pharmacist,Recept,pill,sick,tablet,Texture,medical

Enkelt uttryckt kan man säga att bakterierna lär sig bryta ner antibiotikan och har chans att anpassa sig till den, ju mer antibiotika det äts.

Alla sjukdomar behöver inte botas med antibiotika

Till exempel övre luftvägsinfektioner förorsakas ofta av virus och då hjälper inte antibiotika. Det samma gäller för resediarréer och äldre personer med bakterier i urinen.

- Gamla människor som har bakterier i urinen ska inte skötas med antibiotika om de inte har några symtom, säger Kantele.

Vi måste försöka fatta vad bakterierna gör

Om människan förlorar kampen om antibiotikan, får det ödesdigra följder, anser Kantele.

- Om vi förlorar den här kampen betyder det till exempel att människor kommer att dö av lunginfektion eller om de får bakterier i blodet. Små sårinfektioner kan också leda till döden, cancerbehandlingar kommer inte att kunna utföras och många kirurgiska ingrepp med infektionsrisk kommer inte längre att kunna utföras, förklarar Kantele och tillägger att det handlar om en väldigt stor och dyr förändring.

- Vi måste göra allt vi kan. Vi måste vara aktiva på alla tänkbara nivåer.

Det betyder förutom mera forskning, utbildning och uppföljning också att läkare inte skriver ut antibiotika för lätt och att människor inte kräver att få antibiotika om läkaren anser att antibiotika inte behövs.

- Människor ska gå till läkare när de är sjuka men om läkaren säger att nej, här behövs inte antibiotika, så måste man nöja sig med det, slår Kantele fast.

Fotnot: Anu Kantele föreläste på tisdagen vid Åbo läkardagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland