Hoppa till huvudinnehåll

”Hamilton är på samma nivå som Schumacher och Senna”

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton tog säsongens nionde seger i USA i söndags. Lewis Hamilton. Bild: All Over Press Lewis Hamilton

Lewis Hamilton är nära en ny F1-titel. På vägen dit har han raderat gamla rekord – och Felipe Massa anser att Hamilton är en av sportens stora.

Med tre lopp kvar av formel 1-säsongen leder Lewis Hamilton med 66 poäng före Sebastian Vettel. I och med att Vettel maximalt kan ta 75 poäng till har Hamilton matchboll i titelkampen nu.

På söndag kan britten säkra sin fjärde världsmästartitel – och sin tredje under de fyra senaste säsongerna. Det är bara fyra förare som har tagit fyra titlar eller fler: Michael Schumacher, Juan Manuel Fangio, Alain Prost och Sebastian Vettel.

Hamilton har en bit upp till Schumacher, sportens störste genom tiderna, och hans sju VM-titlar, men enligt Felipe Massa ska britten högt upp i en lista över alla tiders förare.

– Lewis är definitivt en av de bästa i historien. Hamilton är på samma nivå som Michael Schumacher och Ayrton Senna, säger Massa enligt Sky Sports.

Michael Schumacher.
Michael Schumacher tog sju VM-titlar under karriären, den sista 2004. Michael Schumacher. Bild: xpb.cc Michael Schumacher

Bit upp till Schumachers segerrekord

Under säsongen har Hamilton blivit alla tiders kvalkung. Just nu är Mercedesföraren uppe på 72 kvalvinster. I år har han seglat förbi Schumacher (68 pole position) och Senna (65).

I en jämförelse av antal Grand Prix-segrar har Hamilton en bit fram till Schumacher. Tysken vann 91 lopp under sin karriär, medan Hamilton är tvåa på 62 segrar.

– Problemet är att folk tittar bakåt och säger att det var bättre då, vilket inte är sant. I fotboll förlorar Cristiano Ronaldo och Lionel Messi inte mot Maradona och Pele. Det är samma sak i F1, säger Massa.

Williamsföraren, som var närmaste utmanaren till Hamilton när han tog sin första VM-titel 2008, var imponerad redan för tio år sedan när britten debuterade i formel 1.

– Han imponerade hela tiden. Det var samma sak med Ayrton Senna och Michael Schumacher.