Hoppa till huvudinnehåll

Kristdemokraterna vill ge till barnfamiljer och ta av sötsugna

KD:s partiledning på presskonferens
KD:s partiledning på presskonferens Bild: Yle/ AG Karlsson Sari Essayah,Peter Östman

Kristdemokraterna vill i sitt skuggbudgetförslag för 2018 ge mer till barnfamiljerna, studerande föräldrar och äldre. Samtidigt vill riksdagsgruppen höja socker- och alkoholskatten.

KD vill höja barnbidraget, bibehålla barnavdraget i beskattningen och fördubbla studerande föräldrars vårdnadshavarbidrag.

Partiordförande Sari Essayah anser att regeringens sätt att marknadsföra sitt budgetförslag som barnvänligt är aningen missvisande.

- Fördelarna och nackdelarna berör inte alltid alla familjer på lika vis.

Studerande föräldrar ska få mer

KD vill höja barnbidraget genom att planerade frysningar av indexjusteringar inhiberas. I praktiken skulle det betyda en höjning på 1,1 procent i bidraget för nästa år.

Höjningen i de studerande föräldrarnas vårdnadshavarbidrag skulle enligt partiets beräkningar ge 150 euro till per förälder per studiestödsmånad.

Höjning av garantipensionen behövs

KD vill också slå ett slag för pensionärerna, genom en höjning av garantipensionen och ändrade indexjusteringar.

- Det skulle ge 45 euro till per månad för de som är i den minsta garantipensionsklassen, enligt riksdagsgruppens ordförande Peter Östman.

Vidare vill KD satsa på bättre inomhusluft för sammanlagt 100 miljoner euro och stegvis höja utvecklingsbiståndet.

Upp med socker- och alkoholskatten

För att kompensera satsningarna skulle KD bland annat höja socker- och alkoholskatten.

Höjningen av sockerskatten skulle enligt förslaget ge inkomster på 300 miljoner euro och höjningen av alkoholskatten 100 miljoner euro.

- Estland har nu höjt sin alkoholskatt märkbart. Därför anser vi att det finns en möjlighet för Finland att ännu höja sin, sade Östman.

Läs mera:

Oppositionens skuggbudgetar är ett bra verktyg - men de ska tas med en nypa salt

I dag debatterar riksdagen oppositionspartiernas alternativa budgetar. Men varför behövs skuggbudgetarna egentligen? Och hur tillförlitliga är de? Vi förklarar i tre punkter!