Hoppa till huvudinnehåll

Låsfabriken i Björkboda nedläggningshotad igen

Skylten visar vägen till Björkboda
Skylten visar vägen till Björkboda Bild: Yle/Anna Savonius björkboda lås

Abloy Oy inleder samarbetsförhandlingar vid låsfabriken i Björkboda på Kimitoön. Målet med samarbetsförhandlingarna är att utveckla Abloys produktions- och logistikstruktur i Finland.

I förhandlingarna kommer man att överväga en koncentrering av produktions- och logistikverksamheten till Joensuu.

Förhandlingarna omfattar hela personalen i Abloy Oy:s Björkbodaenhet. Enheten har 44 fastanställda.

Vi eftersträvar bland annat att leveranser till hemma- och exportmarknaderna skulle ske från ett ställe.― Jari Toivanen, vd

- Med utvecklingsinsatserna söker vi effektivitet för att stärka tillväxtförutsättningarna av verksamheten som är i förändring. Vi strävar också efter en operativ modell som svarar mot våra kunders förnyade behov. Vi eftersträvar bland annat att leveranser till hemma- och exportmarknaderna skulle ske från ett ställe", säger Abloys verkställande direktör Jari Toivanen i ett pressmeddelande.

Såväl vd Toivanen, som fabriks- och produktionsansvarige i Björkboda Jouni Haapaniemi, beklagar att en flytt av verksamheten i Joensuu kan betyda att fabriken i Björkboda måste stänga.

- Sådant är tyvärr aldrig en positiv sak, säger Toivanen till Yle Åboland.

Toivanen besökte fabriken i Björkboda i dag för att informera personalen om samarbetsförhandlingarna.

Skylten på kontorsväggen där det står Björkboda lås
Skylten på kontorsväggen där det står Björkboda lås Bild: Yle/Anna Savonius låsfabrik

Hurdana chanser Björkboda skulle ha att fortsätta vill man i det här skedet inte säga och stämningen på dagens personalmöte var inte särskilt god, berättar fabrikschef Haapaniemi.

- Vi kommer att gå igenom grunderna för förhandlingarna och alternativen och efter det så fattas besluten, säger Haapaniemi om förhandlingarna som inleds på tisdag.

I fall verksamheten koncentreras till enheten i Joensuu uppskattar Abloy att det kunde finnas behov av cirka 30 nya anställda där.

De som eventuellt sägs upp kommer att erbjudas arbete vid företagets andra verksamhetsorter och dessutom erbjudas stöd för utbildning och företagsverksamhet.

Förhandlingarna väntas bli klara före årsskiftet.

Kontoret på Björkboda lås
Kontorsbyggnaden vid Björkboda låsfabrik. Kontoret på Björkboda lås Bild: Yle/Anna Savonius Björkboda,låsfabrik

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland