Hoppa till huvudinnehåll

Marit Björgen: Johaug var inte dopad

Marit Björgen och Therese Johaug på VM-prispallen 2015.
Marit Björgen (t.v.) försvarar vännen Therese Johaug. Marit Björgen och Therese Johaug på VM-prispallen 2015. Bild: All Over Press Marit Bjørgen,Therese Johaug

Jag vet vad hon står för. Och det är inte att dopa sig, säger Marit Björgen om sin dopningsavstängda vän Therese Johaug i Expressens intervju.

Therese Johaug avtjänar för tillfället en 18 månader lång avstängning för dopning.

Tycker åtminstone de flesta.

Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol i fjol. Läkaren tog på sig skulden för användningen av den otillåtna läppsalvan och Johaug stängdes av i 13 månader av det norska idrottsförbundet.

Det internationella skidförbundet överklagade till idrottens skiljedomstol Cas, som förlängde domen till 18 månader.

Therese Johaug på prispallen som vinnare, VM 2015.
Therese Johaug på prispallen som vinnare, VM 2015. Bild: All Over Press Therese Johaug

– Nej. Therese var inte dopad, konstaterar ändå landslagskollegan Marit Björgen till Expressen, som vidare frågar hur hon kan säga det då Johaug uttryckligen fällts för dopningsbrott.

– För att i mina ögon var hon inte det. Jag känner ju Therese så bra, jag vet vad hon står för. Och det är inte att dopa sig.

Björgen fortsätter att hon är väl medveten om att åsikterna minst sagt går isär i ärendet. Hon påpekar ändå att Cas ”trodde på hennes historia”, att misstaget handlade om att Johaug inte kontrollerat förpackningen tillräckligt noga.

Inne i väldigt tuff period

Detta är inte första gången som Marit Björgen försvarar sin goda vän. Efter att Johaug fått höra om den förlängda domen ringde hon upp just Björgen.

– Det var tufft att höra. Man blev tom efteråt och det var svårt att finna ord. Therese har en vilja att komma tillbaka. Man får bara hjälpa henne med det och vara där för henne, sade Björgen då.

Marit Björgen kramar om Therese Johaug, VM 2015.
Marit Björgen kramar om Therese Johaug, VM 2015. Bild: All Over Press Therese Johaug,Marit Bjørgen

Björgen har tät kontakt med Johaug och beskriver att 29-åringen är inne i en väldigt tuff period för tillfället.

– Man står helt ensam. Jag har otroligt mycket stöd, men det jag har älskat de tio senaste åren har tagits ifrån mig, sade Johaug själv till VG förra veckan.

”Gör det rakryggad”

Björgen vägrar lämna kompisens sida och ställde nyligen upp för fotografering tillsammans med Johaug under en sponsorträff – ett beslut som fick kraftig kritik.

– Jag har inga som helst problem att ställa upp på saker tillsammans med Therese. Folk får ha sin åsikt om det. Men det spelar ingen roll för mig, säger Björgen som trots turbulensen ställer upp för Johaug.

– Ja. Och jag gör det rakryggad, säger hon till Expressen.