Hoppa till huvudinnehåll

Ny arbetsverkstad i Vasa hjälper ungdomar hitta rätt riktning i livet

Camilla Björk från arbetsverkstaden Varikko
Camilla Björk från arbetsverkstaden Varikko. Camilla Björk från arbetsverkstaden Varikko Bild: Yle/ Malin Hulkki kvinna,camilla Björk

Arbetsverkstaden Varikko i Vasa hjälper ungdomar att hitta rätt väg i livet. Den som inte har studieplats eller är arbetslös kan få hjälp för att kunna välja rätt riktning.

I Vasa finns det olika arbetsverkstäder för både ungdomar och vuxna beroende på vilken livssituation de befinner sig i. En av dem är nygrundade Varikko som riktar sig till unga i åldern 15-28.

- Vi arbetar inom två olika verkstäder, Kartturi och Reitti. I Reitti får du, som namnet avslöjar, en ny rutt. Du kanske har tappat fokus och den där utbildningen som du har känns inte helt rätt. I Reitti hjälper vi dig att ta dig vidare, säger arbetsverkstadsledare Camilla Björk.

I verkstaden får en arbetslös arbetssökande en uppgift att jobba med. Samtidigt erbjuds stöd i livshanteringsfrågor och med det allmänna välmåendet.

Hitta rätt utbildning

Deltagaren ges också möjligheten att testa på andra utbildningar inom Vasas yrkesutbildning Vamia.

- I Kartturi är du kanske lite yngre. Du kanske är skoltrött eller du märker att utbildningsvalet inte är rätt. En annan orsak kan vara att det är själva studiemiljön som inte passar dig. Då ger vi dig möjligheten att, i verkstaden, fortsätta med utbildningen, säger Björk.

- På det sättet kan du hitta något som passar dig bättre.

"Rutiner är viktiga"

Många av arbetsverkstädernas klienter är unga män som vänt sin dygnsrytm och kanske spelar dataspel nätterna igenom.

- Vännerna finns virtuellt, ofta i ett annat land. De där sociala kontakterna finns inte riktigt. Det finns en avsaknad av rutiner och det försöker vi införa hos dem. Och de unga behöver förberedas inför den dag då de får ett "riktigt" arbete, säger Camilla Björk.

En person håller en smarttelefon i handen och håller fingret ovanpå skärmen.
Många unga, särskilt killar, säker sig till verkstaden för att de fastnat i spel. En person håller en smarttelefon i handen och håller fingret ovanpå skärmen. Bild: Mostphotos/Frugan smarttelefoner,mobiltelefoner,Mobiltelefoner och -apparater,ungdomar,teknik,smarttelefon

- De unga kvinnorna har andra bekymmer. De yttre kraven resulterar i depression. Och det här ser vi en ökning av.

Arbetsverkstaden Varikko öppnade i augusti och kan ta emot sammanlagt 30 klienter.